Perseverance laskeutuu torstai-iltana – näin voit seurata tapahtumia livenä

Uusien luotainten saapuminen Marsiin huipentuu torstai-iltana noin kello 22.55 Suomen aikaa. Perseverance-mönkijän laskeutumista voi seurata reaaliajassa Nasa TV:ssä ja Avaruus.fi:ssä.

"Tiedämme varmuudella, että Marsiin laskeutuminen ei ole koskaan helppoa", sanoo Marc Etkind Nasasta.

"Nasan viidentenä mönkijänä Perseverancella on taustallaan huipputason tekniikkaperintö ja luotaintiimi. Olemme innoissamme voidessamme kutsua koko maailman jakamaan tapahtuman kanssamme!"

Nasa aloittaa livelähetyksen torstaina kello 21.15 Suomen aikaa. Lennonjohdon tapahtumia voi seurata 360 asteen videon kautta. Myös luotainlennon Twitteriä päivitetään jatkuvasti. Nasalla on erillinen sivusto kertomaan mönkijälennosta eri näkökulmista.

Tähdet ja avaruus -lehti järjestää myös laskeutumisseurannan tällä sivustolla torstaina kello 20 alkaen. Illan laskeutumisuutinen täydentyy uusilla tiedoilla sitä mukaa, kun tapahtumat etenevät. .

Laskeutumisoperaatio kokonaisuudessaan kestää alle 10 minuuttia. Viimeisessä vaiheessa mönkijä hyödyntää rakettinosturia, joka laskee sen Marsin pinnalle kaapelien varassa ja lentää sen jälkeen pois mönkijän tieltä.

Laskeutuminen on äärimmäisen riskialtis operaatio. Perseverancella on etunaan samanlainen laskeutumisjärjestelmä kuin Curiosity-mönkijällä. Vuonna 2012 se toimi moitteettomasti.

Vaikka mönkijöillä on sama päärakenne, niiden hyötykuormalaitteet eroavat reilusti toisistaan. Perseverance on myös massaltaan isompi, 1 025 kiloa. Curiosity on 900-kiloinen.

Perseverance-kulkijalla on mukanaan sen rungon alle kiinnitetty pienikokoinen Ingenuity-helikopteri. Kopterin päätavoite on demonstroida lentämistä Marsin kaasukehässä eikä siltä odoteta juurikaan tiedehavaintoja tai navigointiapua mönkijälle.

Torstai-illan jälkeen on tulossa vielä yksi Mars-laskeutuminen. Kiinan Tianwen-1-luotain saapui Marsin kiertoradalle viime viikolla ja sen mukana olevan 300-kiloisen mönkijän on määrä yrittää laskeutumista toukokuussa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)