New Horizonsin ohilento vaikuttaa sujuneen hyvin – kuvia odotetaan tänä iltana

New Horizons -luotain lähetti eilen ensimmäiset signaalinsa etäisen Ultima Thule -jääasteroidin ohituksen jälkeen. Varsinaisia kuvia ohituksesta ei ole vielä julkaistu, mutta niitä odotetaan tänään.

"Luotain on terve. Olemme juuri suorittaneet historian kauimmaisen ohilennon! Olemme valmiina tiededatan vastaanoton aloittamiseen", totesi lennonjohtaja Alice Bowman nähtyään alustavan telemetriadatan luotaimelta.

Lehdistötilaisuudessa julkistettiin ennen ohitusta otettu pinottu kuva (yllä), joka on keinotekoisesti tarkennettu. Kuvasta ei vielä pystytä varmuudella päättelemään kappaleen rakennetta. Otos on silti hieman parempi kuin aiemmin julkaistu kuva.

Vielä ei pystytä olemaan täysin varmoja, osuiko luotaimen kuvaussektori Ultima Thulen suuntaan. Kaikki näyttää kuitenkin tässä vaiheessa niin hyvältä kuin voi olettaa.

Aiemmin tutkijoita kummastuttanut tasainen valokäyrä on paljastunut seuraukseksi siitä, että Ultima Thulen pyörimisakseli on suhteellisen lähellä luotaimen tulosuuntaa.

"Emme vielä tiedä, onko kyseessä pitkulainen kaksiosainen kappale vai kaksi erillistä kappaletta, mutta veikkaisin yksittäistä kappaletta", luotaimen tiedejohtaja Alan Stern arvioi.

Jännittävintä tutkijoille olisi, mikäli kappaleet olisivat erillisiä. Siinä tapauksessa niiden massat saataisiin määritettyä. Kappaleet voisivat myös poiketa toisistaan koostumukseltaan. Kappale tai kappaleet pyörivät joko 15 tai 30 tunnin jaksolla akselinsa ympäri.

"Tällä viikolla odotamme saavamme jo perustiedot kappaleen geologiasta ja rakenteesta. Haluamme päästä kirjoittamaan ensimmäistä tutkimusta siitä jo ensi viikolla", Stern jatkaa.

Ensimmäinen kuva ohituksesta oletettavasti julkistetaan tänä iltana kello 21 järjestettävässä lehdistötilaisuudessa. Luvassa on mustavalkokuva, jonka värityksessä käytetään epätarkempaa värikuvaa. Ensimmäistä täysikokoista eli hieman yli 200 pikselin kokoista kuvaa joudutaan todennäköisesti odottamaan huomiseen asti.

Kaikilta osiltaan täyden tarkkuuden värikuvaa joudutaan odottamaan helmikuuhun asti. Luotaimen keräämän aineiston vastaanotto kestää yhteensä 20 kuukautta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)