Mars-kopteri koki läheltä piti -tilanteen kuudennella lennollaan

Autonominen lentely Marsin ohuessa kaasukehässä ei ole yksinkertaista. Nasa raportoi ongelmasta, josta Ingenuity-kopteri kärsi viimeisimmällä lennollaan 23. toukokuuta.

Yleensä kopteri ottaa lennolla 30 kuvaa sekunnissa ja määrittää niiden perusteella sijaintiaan. Vaihtoehtoinen, mutta vähemmän tarkka navigointijärjestelmä on hyödyntää kiihtyvyysantureita.

"Häiriö johti yhden kuvan menettämiseen ja myöhempien kuvien aikaleimoihin tuli epätarkkuutta", kertoo Håvard Grip kopteritiimistä JPL:stä.

"Tästä aiheutui ongelma, joka huononsi kopterin saamaa tietoa ja johti kopterin "korjaamaan" haamuvirheitä", hän jatkaa. Lopputulos oli voimakasta heiluntaa lennon aikana. 

Ingenuity on kuitenkin suunniteltu selviytymään reilummasta epävakaudesta ja se selviytyi ehjänä. Oli toisaalta tuuria, että ongelma ilmaantui lennon loppuvaiheessa, kun kopteri oli valmistautumassa laskeutumaan.

Laskeutumisessa Ingenuity siirtyy käyttämään kiihtyvyysantureitaan. Tämä tasoitti lentoasennon. Lopulta kopteri päätyi vain 5 metriä sivuun suunnitellusta laskeutumispaikasta.

Nasa pyrkii vielä analysoimaan tilannetta tarkemmin, mutta lentoja on tarkoitus jatkaa normaalisti.

Tämän hetken suunnitelmien mukaan Ingenuityn on määrä tehdä lentoja koko kesän ajan noin 2-3 viikon välein, mikäli se pysyy käyttökunnossa. Etukäteen asetetut tekniset tavoitteet kopteri on jo ylittänyt.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)