Ingenuity-kopterin menestys yllätti Nasan - pian se pääsee testaamaan tiedustelua

Kahdessa viikossa Ingenuity-helikopteri on lentänyt Marsissa jo neljä kertaa onnistuneesti. Kuuden testilennon jälkeen Nasa siirtyy kokeilemaan kopterin kykyjä tiedustelijana.

"Olemme saaneet paljon tukea mönkijän tiimiltä teknologiademonstraatiovaiheessa", sanoo Ingenuityn projektijohtaja MiMi Aung.

"Nyt saamme mahdollisuuden maksaa takaisin. Havainnollistamme hyötyjä, jotka ilmakuvien perspektiivi suo robottimönkijöille tai miehitetyille tutkimusmatkoille."

Helikopterin tavoitteena oli alkujaan ainoastaan demonstroida lentämistä Marsissa ja suorittaa viisi lentoa. Kaikki sen ylittävä toiminta on tiimille ylimääräistä bonusta. Ingenuity on osoittautunut menestykseksi.   

30. huhtikuuta kopteri lensi 117 sekunnin ajan. Se käväisi 133 metrin päässä tutkimassa potentiaalista uutta laskeutumispaikkaa. Toistaiseksi laite on laskeutunut aina samaan paikkaan.

Viidennellä lennolla Ingenuityn tavoitteena on siirtyä uuteen paikkaan lähemmäksi Perseverancen nykysijaintia. Tämä lisää huomattavasti laskeutumisen riskiä. Kopteri saattaisi esimerkiksi keikahtaa kumolleen sen alle osuvan kiven takia.

Jos takaiskuja ei tule, Ingenuity pääsee siirtymään tiedustelutehtäviin. Näin kopteri voi tutustua Perseverancen suunniteltuihin tiedekohteisiin ja auttaa reitin suunnittelussa.

Ingenuityn kuvista voidaan generoida tarkkoja korkeuskarttoja. Kopteri voi myös havainnoida alueita, joihin mönkijällä ei haluta ajaa riskien vuoksi.

Ingenuity on massaltaan noin 2 kiloa ja se on varustettu kahdella vastakkaisiin suuntiin pyörivällä roottorilla. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)