Hayabusa2:n asteroidinäyte laskeutui Australiaan

Ensimmäinen grammakoon näyte asteroidista on saapunut maapallolle. Hayabusa2-luotaimen näytekapseli laskeutui Woomeran alueelle Australiassa noin kello 20 Suomen aikaa lauantaina.

[Päivitetty 6.12. klo 20.45] Japanin avaruusjärjestö Jaxa on julkaissut kuvia paluukapselin löytymisestä ja sen pakkausoperaatiosta.

Jaxa raportoi paluukapselin löytyneen lauantaina kello 22 aikoihin. Sivustolle on päivitetty myös videoita, joissa ilmajarrutusta tekevä kapseli näkyy tulipallona.

Radiosignaali kapselilta vastaanotettiin pian laskeutumisen jälkeen ja tiimi iloitsi uutisesta. Kapselin hakeva helikopteri lähti matkaan kello 20.17 ja pyöri etsintäalueella yli tunnin verran ennen paluuta. Ilmeisesti etsintä oli arvioitua hankalampaa.

Hayabusa2 irrotti näytekapselinsa ennen maapallon kohtaamista radalle, joka vei sen loivassa kulmassa kohti Australian kohdealuetta. Kapseli on noin 40 senttimetriä halkaisijaltaan ja sisältää laskuvarjon.

Koska radat tunnettiin tarkasti, sekä luotain että kapseli pystyttiin kuvaamaan jo irrotuksen jälkeen avaruudessa.

Näytekapselin irrottamisen jälkeen Hayabusa2-luotain muutti moottoreilla rataansa ohittaakseen Maan. Operaatio näyttää onnistuneen.

Japanin avaruusjärjestö haaveilee ohjaavansa Hayabusa2:n ohittamaan toinen asteroidi vuonna 2026 sekä kohtaamaan pieni asteroidi vuonna 2031.

Hayabusa2 laukaistiin matkaan joulukuussa 2014. Luotain saapui 860 metrin läpimittaisen Ryugy-asteroidin luokse vuonna 2018. Kaksi näytettä asteroidin pinnalta napattiin helmi- ja heinäkuussa 2019.

Vaikka kaikki näytteenhaussa vaikuttaa sujuneen onnistuneesti, saapuneiden näytteiden määrästä varmistutaan vasta, kun ne avataan ja tutkitaan Jaxan laboratorioissa.

Aiheesta lisää Jaxa (englanniksi)