Enää 40 kilometriä matkaa - tältä näyttää Ryugu-asteroidi

Japanin avaruusjärjestö on julkaissut Ryugu-asteroidista kuvia, jotka on otettu vain 40 kilometrin etäisyydeltä. Hayabusa 2 -luotain asettunee Ryugun kiertoradalle keskiviikkona.

Oheinen kuva otettiin sunnuntaina Hayabusa 2 -luotaimen navigointikameralla. Asteroidin tummassa pinta-aineksessa erottuu runsaasti erikokoisia lohkareita, joista suurimmat ovat noin 50 metrin kokoisia.

Kuvaa katsoessa täytyy muistaa, että asteroidi on erittäin tumma ja heijastaa vain noin viisi prosenttia siihen osuvasta valosta.

"Asteroidin pyörimisakseli on kohtisuorassa sen rataa vasten. Tämä antaa lisää mahdollisuuksia laskeutujien sijoittamiselle", selittää luotaimen projektijohtaja Yuichi Tsuda.

"Lähellä asteroidin päiväntasaajaa on huippu sekä suuria kraattereita, mikä tekee laskeutumisesta sekä mielenkiintoista että hankalaa. Asteroidin muodosta johtuen odotamme painovoiman olevan laajoilla alueilla muualle kuin suoraan alaspäin", hän jatkaa.

Asteroidin lähestyminen on sujunut hieman nopeammin kuin etukäteen arvioitiin. Näillä näkymin Hayabusa 2 asettuu Ryugun kiertoradalle 20 kilometrin korkeuteen jo keskiviikkona. Heinäkuun loppuun mennessä rata lasketaan viiteen kilometriin.

Ensimmäisen kerran asteroidin pinnalla käydään aikaisintaan syyskuussa. Luotaimella on mukanaan kolme pientä pintalaskeutujaa.

Aiheesta lisää Jaxa (englanniksi)