Lucy-luotain ohittaa maapallon sunnuntaina - parhaiten nähtävissä Australiasta

Jupiterin troijalaisasteroideja tutkimaan matkaava Lucy-luotain lähestyy parhaillaan maapalloa. Sunnuntaina luotain ohittaa Maan vain 350 kilometrin etäisyydeltä ja saa samalla lisää vauhtia.

Lähin ohitus tapahtuu sunnuntaina 16. lokakuuta kello 14.04 Suomen aikaa.

Todennäköisyys, että luotain osuisi ohituksessaan Maan kiertoradalla olevaan avaruusromuun on hyvin pieni, mutta tiimi on silti huolissaan siitä. Lopullinen rata on melko tarkasti selvillä noin 12 tuntia ennen ohitusta. Tuolloin Nasa laskee mahdollisia vaaratilanteita suhteessa tunnettujen satelliittien ja romukappaleiden ratoihin.

Tarvittaessa luotaimen rataa voidaan hienosäätää pienellä moottoripoltolla. Se siirtäisi ohituksen aikaa muutamalla sekunnilla ja muuttaisi etäisyyttä vaarakappaleeseen useilla kilometreillä.

Lähiohituksen tehtävänä on muuttaa luotaimen rataa ja antaa sille lisää nopeutta. Ohitusten käyttäminen vähentää huomattavasti tarvittavan ajoaineen määrää. Toisaalta ne tuovat vuosia lisää lentoaikaan.

Lähimmän ohituksensa aikaan luotain saattaisi olla näkyvissä jopa paljain silmin Australiasta. Nasa esittelee simuloituja ohituksia julkaisemallaan videolla.

Lucy laukaistiin matkaan 16. lokakuuta viime vuonna. Aivan ongelmitta luotaimen matka ei ole sujuut, sillä toinen aurinkopaneeli ei avautunut kunnolla. Tämän vuoden keväällä paneelia onnistuttiin avaamaan hieman enemmän.