Asteroidiluotaimen jumittunut aurinkopaneeli saatiin avautumaan

Pienenkin osan vikaantuminen laukaisun jälkeen voi vaarantaa kokonaisen avaruusluotaimen. Matkalla olevan Lucy-luotaimen tiimi onnistui osittain yrityksessään avata jumittunut aurinkopaneeli.

Nasan Lucy-luotain laukaistiin avaruuteen 16. lokakuuta 2021 kohteenaan Jupiterin troijalaisasteroidit. Ongelma toisessa viuhkamaisesti avautuvassa aurinkopaneelissa ilmaantui jo ensimmäisten tuntien aikana.

Kokoympyräksi levittyvä viuhkapaneeli avautui alkujaan vain 345 astetta eli jäi 15 astetta vajaaksi eikä lukittunut. Vaikka menetetty teho tavoitteeseen nähden ei ollut kuin kymmenen prosenttia, oli vaarana paneelin laskostuminen myöhemmin. 

Tiimi harkitsi ja simuloi avausyrityksiä. Vaihtoehtona oli myös jättää paneeli paikoilleen.

"Molemmissa vaihtoehdoissa oli omat riskinsä luotaimen tavoitteen kannalta. Iso osa työtämme oli tunnistaa tapoja, joilla riskit minimoidaan", selittää Barry Noakes luotaimen valmistaneesta Lockheed Martin -yrityksestä.

Lopulta päädyttiin yrittämään auki kääntämistä sekä päämoottorilla että varamoottorilla samaan aikaan, jolloin voimaa saatiin enemmän. Yritykset tehtiin touko-kesäkuussa.

Nyt tiimi raportoi ongelmapaneelin avautuneen arviolta 353–357 asteeseen. Saavutus oli hyvä, vaikka kokonaan avaamisessa ei onnistuttukaan. Myös jännitystä paneelissa saatiin kasvatettua, joten sen uskotaan pysyvän varmemmin auki.

Lucyn on määrä tehdä ensimmäinen asteroidiohituksensa huhtikuussa 2025.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)