Kiinan luotain pääsi Kuun kiertoradalle – tavoitteena näytteenhaku erikoiselta alueelta

Kuun Maata kohti kääntämän puolen eroavuus sen kääntöpuolesta on askarruttanut tutkijoita pitkään. Kiinan Chang'e 6 -luotaimen on määrä viedä tutkimusta eteenpäin näytteenhaun avulla.

Chang'e 6 lähti matkaan 3. toukokuuta. Sen tavoitteena on hakea noin 2 kilon näyte Kuun kääntöpuolella sijaitsevasta Etelänavan-Aitkenin törmäysaltaasta. Eilen keskiviikkona Kiina raportoi luotaimen asettuneen onnistuneesti Kuuta kiertävälle radalle.

Varmuutta luotaimen aikataulusta ei ole, mutta laskeutumista Kuun pinnalle odotetaan kesäkuun alkupäivinä ja näytekapselin laskeutumista maapallolle noin 20. kesäkuuta.

Chang'e 6:n kyydissä on kiinalaisinstrumenttien lisäksi useita länsimaisten yhteistyökumppanien tiedelaitteita. Mukana on tiettävästi myös pienikokoinen mönkijä, josta ei kerrottu julkisuuteen ennen lennon alkua.

Eräs tutkijoita kiinnostavista aiheista on Kuun muinainen tulivuoritoiminta. Sillä saattaa olla yhteys Kuun paikallisen kuorikerroksen paksuuteen ja sen koostumukseen. Hong Kongin yliopiston johtama tutkimus arvioi, että laskeutumisalueella tapahtui ainakin kaksi voimakasta tulivuoritoiminnan jaksoa, noin 3,07 ja 3,34 miljardia vuotta sitten.

Kiinan kunnianhimoisin pyrkimys avaruustoiminnassa on hakea Marsista näyte maapallolle 2030-luvun alussa, ennen Nasan ja ESAn yhteistä luotainlentoa. Siinä onnistuminen veisi Kiinan tällä sektorilla maailman ykköseksi.

Aiheesta lisää Hong Kongin yliopisto (englanniksi)