Kiinan laskeutuja ja mönkijä heräsivät Kuun kääntöpuolella – yö osoittautui odotettuakin kylmemmäksi
Chang'e 4 -laskeutuja ja Yutu 2 -mönkijä ovat heränneet Kuun aamun myötä vietettyään kaksi viikkoa pimeydessä. Samalla selvisi, että yön aikana lämpötila kävi kylmimmillään −190 celsiusasteessa.
Mönkijä heräsi tiistaina ja laskeutuja keskiviikkona, kun Aurinko nousi tarpeeksi korkealle niiden laskeutumisalueella Kuun kääntöpuolella.
"Chang'e 4:n mittausten mukaan lämpötila Kuun kääntöpuolen pintahiekassa on alhaisempi kuin Apollo-lentojen laitteilla mitattiin Kuun lähipuolella", selittää Chang'e 4:n projektijohtaja He Zhang.
"Tämä johtuu todennäköisesti eroista pinnan aineen koostumuksessa Kuun lähi- ja kääntöpuolien välillä, mutta tarvitsemme vielä lisää analyysia", hän jatkaa.
Tällä hetkellä mönkijä on pysäköitynä 18 metrin päähän laskeutujasta. Molempien raportoidaan toimivan normaalisti ja datalinkki Queqiao-luotaimen kautta toimii.
Mönkijän odotetaan jatkavan pian tutkimusta alueella. Ympäristön pienten kraattereiden ja muiden epätasaisuuksien odotetaan antavan haasteita ajamiseen eikä liikkuminen todennäköisesti ole kovin nopeaa. Pyörien mekaaninen kestävyys on myös koetuksella lämpötilaerojen ja kuupölyn vuoksi.
Chang'e 4 laskeutui Kuun kääntöpuolelle 3. tammikuuta. Laskeutuja ja mönkijä vaipuivat horrostilaan 13. tammikuuta valon määrän laskiessa laskeutumisalueella.
Ydinpariston ja radioaktiivisten lämpöelementtien ansiosta ne pystyivät suojelemaan elektroniikkaansa kylmyydeltä.
Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)