Kiinan kuulaskeutujalta saatiin uusia kuvia, maisemapanoraama ja video

Kuun kääntöpuolelle 3. tammikuuta laskeutunut Chang'e 4 -luotain Jadekani-2-mönkijöineen on herännyt toimintaan keskipäivän siestansa jälkeen. Laskeutujalta ja mönkijältä on julkaistu paljon uutta materiaalia.

Korkeiksi kohoavien keskipäivän lämpötilojen vuoksi Kiina komensi laskeutujansa viettämään siestaa horrostilassa 5.-10. tammikuuta. Nyt vuorossa on laskeutumispaikan iltapäivä ja ilta, jolloin yritetään saada mahdollisimman paljon aikaan ennen yön koittamista.

11. tammikuuta Kiina julkaisi laskeutujan ja mönkijän toisistaan ottaman kuvaparin sekä laskeutujan täyden kuvapanoraaman peräti 7000 pikselin leveydellä.

Kuvaparin julkaisun yhteydessä luotainlento julistettiin "täydelliseksi onnistumiseksi", aivan kuin Chang'e 3:n kohdalla vuonna 2015. Tämä on tietysti ristiriitaista, koska juuri mitään tietoa tiedelaitteiden havaintotuloksista ei ole julkaistu. Todennäköisesti läheskään kaikkea suunniteltua ei vielä ole tehty.

Kiina julkaisi eilen myös Chang'e 4:n laskeutumisvideon, jossa yli 3000 kuvan animaatiolla havainnollistetaan, miten laskeutuja lähestyy Kuun pintaa. Videolla erottuu myös noin kuvan numero 2900 paikkeilla, miten laskeutuja pysäyttää vauhtinsa ja tähystää alueen sopivuutta ennen lopullista lähestymistä.

Maailmalla seurataan suurella jännityksellä, miten laskeutuja ja etenkin pieni mönkijä selviytyy Kuun yöstä. Tiettävästi niillä on mukanaan yhteensä viisi radioaktiiviseen hajoamiseen perustuvaa lämmityselementtiä, jotka pystyvät suojaamaan elektroniikkaa Kuun kylmän yön aikana.

Kuun päivä ja yö kestävät kumpikin kaksi Maan viikkoa. Laskeutuminen Kuun pinnalle tehdään lähes poikkeuksetta aikaisin aamulla, kun pitkät varjot paljastavat vaaralliset pinnanmuodot. Keskipäivän lämpötila pinnalla voi nousta noin 130 celsiusasteeseen ja yön lämpötila laskea noin -170 asteeseen.