Jadekaniinin tutkimusmatkan aloitus hetki hetkeltä

Seuraamme Kiinan Chang'e 3 -laskeutujan toimintaa Kuun pinnalla (uusin päivitys ylimpänä):

Julkaistu 15.12. klo 19.30. Jadekaniini on ottanut Chang'e 3 -laskeutujasta myös aiemmin julkaistua paremman kuvan, jossa värit erottuvat selvemmin edullisemman valokuvaussuunnan ansiosta.

Julkaistu 15.12. klo 18.15. "Useat mönkijän hyötykuormalaitteisto on jo saatu toimintaan ja olemme vastaanottaneet myös mönkijän tekemiä tutkamittauksia", kertoo Li Han Kiinan kansallisesta observatoriosta. Hän paljastaa myös, että kuvia on ehditty ottaa jo enemmänkin.

"Tällä hetkellä Aurinko on 30 asteen korkeudessa ja nousee edelleen. Tämä nostaa lämpötilaa ja sen vuoksi mönkijä joudutaan asettamaan 'siestalle' kuumimpien päivien ajaksi", jatkaa Han.

Uutinen luotainten lämpötilarajoitteista laskeutumisalueen yön lisäksi myös keskipäivällä on yllättävä tieto eikä siitä ole kerrottu etukäteen. Kuten monessa muussakin laskeutujaan ja mönkijään liittyvässä yksityiskohdassa osa informaatiosta on ristiriitaista.

Kiinan presidentti Xi Jinping julisti puheessaan Chang'e 3 -lennon täydeksi menestykseksi heti ensimmäisten virallisten kuvien julkaisemisen jälkeen.

CCTV:n suora seurantalähetys on nyt lopetettu.

Julkaistu 15.12. klo 18.05. Mönkijästä otettu kuva on nyt nähtävänä hieman isommassa koossa News.cn-sivustolla.

Julkaistu 15.12. klo 17.55. Myös kuva laskeutujasta on julkaistu cnr.cn-uutissivustolla.

Julkaistu 15.12. klo 17.50. Ensimmäinen virallinen isoresoluutiokuva Jadekaniinista Kuun pinnalla on julkaistu ja se on ohessa (ylempänä) pienenetyssä koossa. Isoresokuvaa ei vielä ole julkaistu netissä.

Julkaistu 15.12. klo 17.45. "Mönkijän ensimmäinen suunniteltu ajorata oli puoliympyrä", kertoo Chang'e 3:n pääinsinöörin sijainen Jia Yang. "Ensimmäiset kuvat otetaan noin kymmenen metrin etäisyydeltä ja siirtyminen mahdollistaa paremman valaistuksen."

CCTV on ladannut YouTube-videon kertomaan kuvien ottamisen järjestelyistä.

Julkaistu 15.12. klo 17.25. Tiedotusvälineet listaavat Chang'e 3:n ja Jadekaniini-mönkijän tärkeimmät tavoitteet: 1) tutkia Kuun pintaa ja geologiaa, 2) kartoittaa Kuun luonnonvaroja sekä 3) osoittaa luotainten kaukokäytön toimivuus.

"Toistaiseksi lento on sisältänyt paljon enemmän tekniikkaa kuin tiedettä", painottaa Xu Yansong Aasian ja Tyynenmeren alueen avaruusyhteistyön järjestöstä.

"Insinöörien on täytynyt tehdä paljon yhteistyötä onnistumisen eteen. Mukana on kuitenkin hurjasti potentiaalia tieteeseenkin laskeutujan ja mönkijän 8 instrumentissa. Seuraavassa laskeutujassa Chang'e 4:ssa ja sen mönkijässä tulee olemaan vieläkin enemmän laitteita ja tutkimusmahdollisuuksia", hän jatkaa.

Tilannetta seuraavassa CCTV:n studiossa valmistaudutaan myös pian (todennäköisesti kello 17.30 jälkeen) otettavia kuvia varten.

"Mönkijä on tehnyt 180 asteen käännöksen ja osoittaa nyt kohti laskeutujaa", kertoo Yansong. "Pian ne ottavat kuvat toisistaan ja lähettävät ne kaikkien nähtäväksi maapallolle."

Julkaistu 15.12. klo 17.00. Kiinan CCTV lähettää parhaillaan suorana lähetyksenä katsausta laskeutujan ja mönkijän nykytilaan. Kuvia ei vielä ole julkaistu.

Julkaistu 15.12. klo 14.05. Tuoreimman, Kiinan kansallisen radion välittämän tiedon mukaan kuvia on luvassa vasta kello 17.30 Suomen aikaa, kun laskeutuja ja mönkijä kuvaavat toisiaan.

Chang'e 3:n laskeutumisessa otettuja valokuvia ja niistä tehtyä analyysia on esitelty Unmannedspaceflight.com-sivustolla. Esillä on myös ranskalaisharrastajan tekemä analyysi luotaimen laskeutumisradasta kuvien perusteella.

Vaikka maisema onkin alueella melko tasaista, löytyy kraatterikuoppia silti monessa mittakaavassa. Kraatterit eivät kuitenkaan näytä niin jyrkiltä, että niihin laskeutuminen tuottaisi ongelmia mönkijälle. Todennäköisesti ensimmäisen Kuun päivän aikana ei mönkijällä oteta riskejä laskeutumalla kraattereihin.

Mikäli käytössäsi on Google Earth -ohjelma, voit tutustua sillä alueeseen lataamalla laskeutumispaikan kmz-tiedoston ja käynnistämällä ohjelman siitä.

Julkaistu 15.12. klo 11.40. Mönkijän laskuoperaatio on nähtävissä CCTV:n julkaisemalla YouTube-videolla. Toistaiseksi mönkijän omia kuvia ei ole vielä julkaistu, mutta niitä odotetaan myöhemmin tänään.

Kiina kertoo avanneensa uuden avaruusluotainten komentokeskuksen Pekingiin Ilmailu- ja avaruuskomentokeskuksen yhteyteen. Chang'e 3:n laskeutumista pidettiin ja Jadekaniinin laskua pidettiin keskuksen käyttötestina ennen virallisia avajaisia.

Julkaistu 15.12. klo 0.10. Ensimmäiset Jadekaniini-mönkijän ottamat kuvat on määrä julkaista vasta vuorokauden kuluttua laskeutumisesta eli sunnuntaina noin kello 15 Suomen aikaa.

Neljätoista Maan vuorokautta kestävä yö laskeutumisalueella alkaa 26. joulukuuta. Tuolloin sekä laskeutuja että mönkijä nostavat aurinkopaneelinsa kansiksi päälleen lämpösäteilyn säilyttämiseksi. Kaikki tiedetoiminta lopetetaan yön ajaksi. Laskeutujan lämpö- ja sähköteholähteenä on ydinparisto, kun taas mönkijällä on vain radioaktiiviseen hajoamiseen perustuvia lämmityselementtejä.

Julkaistu 14.12. klo 23.38. Videolta poimittu animaatio mönkijän laskusta Kuun pinnalle on katsottavissa Planetary Societyn blogisivuilla. Videokuvaa välitettiin Kuun pinnalta yhden ruudun sekuntinopeudella koko laskun ajan.

Julkaistu 14.12. klo 23.30. "Aluksi tutkimme mönkijän eri järjestelmien toiminnan ja sen jälkeen testaamme hyötykuormat", kertoo Yang Yuguang Kiinan avaruustieteen ja -teollisuuden yhtiöstä. "Yksi suurista vaaroista on toisiinsa koskevien metalliosien kylmähitsautuminen yhteen tyhjiöolosuhteissa ja tiedostamme sen."

CCTV lopetti suoran videoseurannan.

Julkaistu 14.12. klo 23.25. Mönkijä pysyttelee aluksi paikoillaan päästyään Kuun pinnalle. Mönkijän ja laskeutujan toisistaan ottamia kuvia odotetaan maailmalla innokkaasti, mutta vielä ei ole tiedossa, miten pian niitä julkistetaan.

Julkaistu 14.12. klo 23.18. Mönkijä rullasi alas rampilta onnistuneesti.

Julkaistu 14.12. klo 23.15. Suora lähetys mönkijän laskemisesta on parhaillaan katsottavissa CCTV:n sivuilla. Mönkijää ajetaan tällä hetkellä Chang'e 3:n päällikannelta rampille, joka lasketaan varovasti alas.

Luotaimen laskeutumispaikka Kuussa on 44,12 astetta pohjoista leveyttä ja 19,51 astetta läntistä pituutta eli hieman idempänä kuin mitä etukäteen ilmoitettiin. Alue on tasaista basalttitasankoa.