Kiinan keräämien kuukivien odotetaan saapuvan ensi viikolla maapallolle

Historiallinen näytteenhaku Kuun kääntöpuolelta on saavuttamassa loppuhuipennuksensa. Suunnitelmien mukaan kuukiviä sisältävä säiliö putoaa maapallolle tiistaina.

Kesäkuun alkupuolella kiinalainen Chang’e 6 -luotain laskeutui Kuun meille näkymättömälle puolelle. Sen jälkeen luotain keräsi näytteitä noin 2 kilon verran.

Nyt nuo Kuun kääntöpuolelta kootut kivinäytteet ovat tiettävästi matkalla kohti maapalloa. Säiliön odotetaan putoavan laskuvarjojen varassa Mongoliaan 25. kesäkuuta eli tulevana tiistaina noin kolmen aikaan aamuyöllä.

Kiertolaisemme pinnalta on tuotu kiviä maapallolle jo 1960-luvulta asti yhteensä lähes 400 kilogrammaa. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun kivinäytteitä saadaan Kuun kääntöpuolelta.

Kuu kääntää Maata kohti koko ajan saman puolensa, ja kahden eri puolen eroavuus on askarruttanut tutkijoita pitkään. Kääntöpuolen näytteiden toivotaan antavat lisää tietoa etenkin Kuun syntyhistoriasta ja muinaisesta tulivuoritoiminnasta.

Kiinan vieläkin kunnianhimoisempi pyrkimys on hakea Marsista näyte maapallolle 2030-luvun alussa, ennen Nasan ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn yhteistä luotainlentoa. Siinä onnistuminen veisi Kiinan tällä sektorilla maailman ykköseksi.