Jupiterin jäistä Europa-kuuta tutkivan luotaimen kokoaminen alkoi

Pinnanalaisen valtameren omaava Jupiterin Europa-kuu on yksi aurinkokunnan kiehtovimpia paikkoja. Nasa on aloittanut sen tutkimukseen tarkoitetun Europa Clipper -luotaimen kokoamistyön.

Europa Clipper on tarkoitus laukaista matkaan lokakuussa 2024 Falcon Heavy -kantoraketilla. Aluksen on määrä saapua Jupiterin kiertoradalle huhtikuussa 2030.

"On jännittävää nähdä laitteistojen, lento-ohjelmiston ja tiedeinstrumenttien pääsevän yhdistettäviksi ja testattaviksi. Opimme, miten hyvin suunnittelemamme järjestelmä toimii käytännössä", sanoo luotaimen projektijohtaja Jan Chodas JPL:stä.

Luotaimen yksittäisten laitteiden lentomallien eli laukaistavien versioiden rakentaminen alkoi vuosi sitten. Mikäli kaikki sujuu hyvin, on koko luotain koossa tämän vuoden loppuun mennessä.

Mukana on peräti yhdeksän erilaista tiedeinstrumenttia, joiden päätehtävänä on antaa tietoa jääkuun prosesseista ja mahdollisuuksista elämän esiintymiselle.

Europa Clipper on Nasan lippulaivaluokan luotain. Kokonaisbudjetiltaan se on noin 3,9 miljardia euroa ja yksi avaruushistorian kunnianhimoisimmista luotainprojekteista. Edellinen lippulaivaluokan luotain Jupiterin kiertoradalla oli Galileo, joka tutki jättiläisplaneettaa vuosina 1995–2003.

Euroopan avaruusjärjestö ESA valmistelee parhaillaan omaa Juice-luotaintaan, joka tähtää tutkimaan kolmea Jupiterin kuuta: Europaa, Ganymedestä ja Callistoa, mutta keskittyy Ganymedekseen.

Juice laukaistaan nykysuunnitelmien mukaan matkaan vuonna 2023. Luotain saapuu Jupiterin kiertoradalle 2031 eli vasta Europa Clipperin jälkeen. Juice pääsi jo viime vuoden kesäkuussa kokonaisuudessaan testattavaksi tyhjiökammioon.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)