ESAn Juice-luotain pääsi testaukseen tyhjiökammioon

Vuoden kuluttua laukaistavaksi suunniteltu Jupiter-luotain etenee aikataulussa. Juicea päästään testaamaan kesä-heinäkuun aikana ESA suurimmassa tyhjiökammiossa.

Kammiossa tehtävä lämpötestaus on erityisen tärkeässä roolissa, sillä matkallaan Jupiteriin luotain tulee kokemaan hyvin erilaisia olosuhteita. Taival kestää 7,5 vuotta ja sisältää useita planeettaohituksia.

Venusta ohittaessaan Juice kokee efektiivisen 250 celsiusasteen lämmön ja toisaalta lopulta Jupiterin etäisyydellä –180 asteen kylmyyden.

Luotaimen siirtämisestä testaustilaan ESA ESTEC-keskuksessa Alankomaissa on julkaistu kuva-animaatio. Lämpötestaus jatkuu vielä heinäkuun puolelle, minkä jälkeen alus kuljetetaan Ranskan Toulouseen ja sieltä lopulta Ranskan Guayanaan laukaistavaksi Ariane 5:llä.

Juicen päätehtävänä on havainnoida Jupiterin kuita, Ganymedestä, Europaa ja Kallistoa sekä tutkia niiden pinnanalaisten olosuhteiden soveltuvuutta elämälle. Luotaimella on myös kunnianhimoinen päämäärä lopulta asettua Ganymedes-kuun kiertoradalle.

Kyseessä on ESAn lippulaivaluokan luotainlento, joka tulee maksamaan karkeasti miljardi euroa. Se on yksi ESAn historian kalleimmista luotaimista.

Mikäli Juice saadaan laukaistua ensi vuoden touko-kesäkuussa koittavassa laukaisuikkunassa, se saapuu Jupiterin kiertoradalle lokakuussa 2029. Mikäli toiminta Jupiterin kiertoradalla sujuisi hyvin, olisi sillä mahdollisuus asettua edelleen Ganymedes-kuun kiertoradalle 2032.

Myös Nasa valmistelee omaa Europa Clipper-luotaintaan laukaistavaksi Jupiteria kohti 2024.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)