Israelin kuulaskeutujan kohtalosta saatiin tietoa - uutta luotainta suunnitellaan jo

Israelin kuuluotaimen kohtalon sinetöi laskeutujalle lähetetty korjauskomento. Ilman sitäkin olisi ollut epävarmaa, olisiko laskeutuja onnistunut.

Yksityisen SpaceIL-tiimin Beresheet-laskeutuja yritti päästä Kuun pinnalle 11. huhtikuuta, mutta ongelmat iskivät vain muutamia minuutteja ennen kuin laskeutujan olisi pitänyt saapua Kuun pinnalle. SpaceIL:n selvitys tapahtuneesta ilmestyi Jerusalem Post -lehdessä torstaina.

Tiimin mukaan aluksi sattunut inertiaalinavigointijärjestelmän vika ei vielä välttämättä olisi johtanut tuhoutumiseen. Kun järjestelmä lopetti toiminnan, yritti tiimi käynnistää sen radiokomennolla uudelleen.

Korjauskomento kuitenkin johti luotaimen ohjaustietokoneessa ketjureaktioon, jonka tuloksena päämoottori pysähtyi eikä luotainta saatu enää hallintaan.

SpaceIL julkaisi luotaimen viimeisen valokuvan. Se on otettu noin 15 kilometrin korkeudesta.

Laskeutujaprojektin päärahoittajana toiminut miljardööri Morris Kahn suhtautui epäonnistumiseen sangen tyynesti ja myönsi luotaimen menetetyksi. Tiimi tiedosti hyvin epäonnistumisen riskit ja piti lähelle pääsemistä hyvänä saavutuksena.

"Olen päättänyt, että rakennamme uuden Beresheet-laskeutujan. Viemme sen Kuuhun ja saamme lennon päätökseen", Kahn kertoi Twitterissä kaksi päivää epäonnistumisen jälkeen.

Nasan LRO-luotaimen on tarkoitus kuvata Beresheetin törmäysalue parin viikon kuluessa. On mahdollista, että LRO löytää laskeutujan Kuun pintaan tekemät jäljet.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)