Intian kuuluotain lähetti kuvia ja nosti rataansa

Kuuhun tähtäävä Chandrayaan-2 onnistui nostamaan rataansa kohti määränpäätään tänään jo viidettä kertaa. Luotain myös lähetti maapallosta ottamiaan kuvia.

Intian avaruusjärjestö ISRO julkaisi Chandrayaan-2-luotaimen kyydissä olevan laskeutujan 3. elokuuta ottamia kuvia. Niissä näkyvät Pohjois- ja Väli-Amerikka.

Kuvat ovat ensimmäiset luotaimelta julkaistut. Samalla ne testaavat kamerajärjestelmää.

Chandrayaan-2 on nyt radalla, joka vie sen kauimmillaan 143 000 kilometrin korkeuteen Maasta. Lähimmillään luotain viilettää vain 276 kilometrin korkeudella maapallosta. ISROn mukaan luotaimen kaikki järjestelmät toimivat normaalisti.

Viikon kuluttua on määrä tehdä Maan kiertoradalla kuudes ja viimeinen moottorikiihdytys, joka antaa luotaimelle tarpeeksi vauhtia Kuun saavuttamiseen.

Chandrayaan-2 laukaistiin matkaan 22. heinäkuuta Intian Sriharikotan saarelta GSLV III -kantoraketilla. Kiertolaisluotaimella on mukanaan Vikram-niminen laskeutuja, jonka kyydissä on Pragyan-niminen mönkijä.

Näillä näkymin alus saapuu Kuun kiertoradalle 20. elokuuta. Laskeutuja yrittää päästä pehmeästi Kuun pinnalle sen eteläiselle napa-alueelle aikaisintaan 7. syyskuuta.

Aiheesta lisää ISRO (englanniksi)