Intian kunnianhimoinen kuuluotain lähti matkaan

Intian Chand­ra­yaan-2-luotain laukaistiin tänään maapallon kiertoradalle. Luotain ja sen mukana kulkeva mönkijä ovat matkalla kohti Kuun eteläistä napa-aluetta. 

"Tämä on Intian historiallisen Kuuhun suuntautuvan matkan alku", totesi Kailasavadivoo Sivan Intian avaruusjärjestöstä ISROsta.

Laukaisu suoritettiin Intian etelärannikolla sijaitsevalta Sri­ha­ri­ko­tan saa­relta. Luotaimen on tarkoitus päästä Kuun kiertoradalle syyskuussa.

Lennon päätavoitteena on tehdä ensimmäinen laskeutuminen Kuun eteläiselle napa-alueelle. Intialaiset toivovat maastaan tulevan Venäjän, Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen neljäs valtio, joka laskeutuu avaruusaluksella Kuun pinnalle.

Tieteellinen tavoite on tutkia Manzinus C ja Simpelius N -kraattereiden välissä sijaitsevan ylängön pinta-aineksen koostumusta ja etsiä samalla merkkejä vesijäästä.

Chandrayaan-2-laskeutujalla on mukanaan myös 27-kiloinen Pragyan-niminen mönkijä. Sen roolina on tehdä kemiallista analyysia useasta eri paikasta lähellä laskeutujaa.

Laskeutujaa tai mönkijää ei ole suunniteltu selviytymään Kuun yöstä. Kiertolaisellamme yö kestää kaksi Maan viikkoa. Yön aikana noin -170 celsiusasteeseen putoava lämpötila todennäköisesti rikkoo elektroniikan.

Aiheesta lisää ISRO (englanniksi)