Intian kuulaskeutuja vaipui horrostilaan – herääminen epävarmaa

Kaasukehätön Kuu on haastava ympäristö etenkin valon määrän ja lämpötilan osalta. ISRO raportoi Chandrayaan-3-lennon laskeutujan ja mönkijän aloittaneen horroksen Kuun yön koittaessa.

Vikram-laskeutujasta ja Pragyan-mönkijästä koostuva Chandrayaan-3-luotainlento pääsi onnistuneesti Kuun pinnalle 23. elokuuta, jolloin laskeutumisalueella vallitsi aamu. Kuun pinnalla päivä kestää kaksi Maan viikkoa, jota seuraa kaksi viikkoa kestävä yö.

Chandrayaan-3:n toiminta on sujunut pitkälti suunnitelmien mukaan. ISRO on raportoinut onnistuneista mittauksista Kuun pinnan lämmönjohtavuutta analysoineelta ChaSTE-laitteistolta, plasmamittari RAMBHA-LP:ltä ja seismometri ILSAlta sekä pinnan koostumusta mittaavilta LIBS-spektrometriltä ja APXS-röntgenspektrometriltä.

Pienellä viiveellä ISRO on julkaissut myös Chandrayaan-3:n keräämää kuvamateriaalia.

Nyt kun Kuun päivä on ohi, aurinkopaneelien tuottaman sähkötehon puute pakottaa lopettamaan toiminnan. Luotainta ei ole suunniteltu selviämään kylmästä yöstä, jonka aikana alueen lämpötilan odotetaan putoavan −120 ja −170 celsiusasteen välille.

Heti laskeutumisen jälkeen luotaintiimi esitti toiveita siitä, että akut saataisiin Kuun yön koittaessa niin täyteen, että elektroniikkaa pystytään hieman lämmittämään yöhorroksen aikana. ISRO ei ole kuitenkaan kertonut asiasta lisätietoja.

Vaikka ISRO ilmoittaa odottavansa Chandrayaan-3:n yhteydenottoa aamun koittamisen jälkeen syyskuun 22. päivän tietämillä, se on käytännössä hyvin epävarmaa.

Intialle onnistunut laskeutuminen ja tiedemittaukset olivat tärkeä saavutus, sillä edellinen Intian edellinen laskeutumisyritys epäonnistui. Myös israelilainen ja japanilainen tiimi ovat epäonnistuneet laskeutumisyrityksissään Kuuhun viime vuosina.