Intian kuulaskeutuja irrottautui kiertolaisluotaimesta – laskeutuminen luvassa perjantai-iltana

Intian ensimmäinen yritys laskeutua pehmeästi Kuun pinnalle lähestyy. Kiertolaisluotain Chandrayaan-2 irrotti Vikram-laskeutujansa onnistuneesti maanantaina ja laskeutuja korjasi rataansa tiistaina.

Vikram-laskeutuja on nyt radalla, jolla se käy kauimmillaan 128 kilometrin ja lähimmillään 104 kilometrin korkeudella Kuun pinnasta. Keskiviikon vastaisena yönä radan matalin kohta on määrä laskea vain 36 kilometriin.

Laskeutuja on kooltaan noin 2,5 × 2,0 × 1,2 metriä ja massaltaan alkujaan 1 471 kiloa, josta polttoainetta oli yli puolet.

Laskeutumisen on määrä koittaa perjantai-iltana 6. syyskuuta kello 23–24 Suomen aikaa. Laskeutumisalue sijaitsee suunnilleen Kuun 71. eteläisellä leveyspiirillä. Se on paljon lähempänä Kuun napoja kuin yhdelläkään aiemmin pehmeästi laskeutuneella luotaimella.

Mikäli kaikki sujuu hyvin, ajaa 27-kiloinen Pragyan-mönkijä ramppia pitkin Kuun pinnalle 4–5 tuntia myöhemmin. Kyseessä on hyvin pieni mönkijä, sillä esimerkiksi Kiinan Yutu-mönkijät ovat noin viisinkertaisia massaltaan.

Pragyanin tavoitteena on 500 metrin ajo Kuun pinnalla, mutta matka voi hyvin jäädä teknisistä syistä lyhyemmäksi.

Chandrayaan-2-luotain laukaistiin matkaan 22. heinäkuuta ja se asettui Kuun kiertoradalle 20. elokuuta. Se on jatkoa Intian Chandrayaan-1-luotaimelle, joka toimi Kuun kiertoradalla vuosina 2008–09.

Kuulaskeutumiseen liittyy isoja riskejä, koska pehmeä laskeutuminen on aina teknisesti hankalaa. Israelilainen yksityinen kuulaskeutuja Beresheet murskaantui Kuun pintaan teknisten ongelmien vuoksi 11. huhtikuuta.

Aiheesta lisää ISRO (englanniksi)