Intian epäonnisen kuuluotaimen törmäyskohta kuvattiin

Nasan LRO-luotain on paikallistanut Intian kuulaskeutujan jäänteet ja kuvannut ne. 0,7 metrin tarkkuudella saatu kuva paljastaa laajalle alueelle levinneet pirstaleet.

Intia yritti laskeutumista 6. syyskuuta, mutta menetti Vikram-laskeutujan hallinnan vain parin kilometrin korkeudella Kuun pinnasta. Tiettävästi vikaantumisen syynä oli liian tehokkaasti jarruttanut moottori ja ohjelmiston puute, kun nopeus jäi oletettujen raja-arvioiden ulkopuolelle.

Muutamaa päivää myöhemmin Intia väitti kuvanneensa luotaimen yhtenä kappaleena ja yrittävänsä saada siihen vielä yhteyttä. Nasan kuvien perusteella vaikuttaa, että kyseessä on täytynyt olla virhehavainto.

Nasa julkaisi ensimmäiset oletetun laskeutumisalueen kuvamosaiikit jo 26. syyskuuta. Kuvia tutkinut Shanmuga Subramanian otti Nasaan yhteyttä tunnistettuaan mahdollisen törmäysalueen. Nasan tiimi vahvisti Subramanianinin havainnon oikeaksi ja kuvasi aluetta tarkemmin.

Nasa julkaisi LRO-luotaimen ottamista kuvista myös ennen ja jälkeen -kuvaparianimaation. Siitä voi tarkastella, miten pinta on muuttunut törmäyksen jäljiltä.

Lunar Reconnaissance Orbiter on ollut Kuun kiertoradalla vuodesta 2009 lähtien. Luotaimen LROC-kamera on paljastanut Kuun yksityiskohtia tarkemmin kuin yksikään toinen kamera.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)