Ingenuity-kopterin ennätyslento Marsissa julkaistiin videona

Huhtikuun alussa Ingenuity-helikopteri rikkoi ennätyksensä. Se lensi peräti 704 metriä punaisella planeetalla. Nasa on nyt julkaissut tapahtumasta videon.

"Video antoi meille henkeäsalpaavan näkymän siihen, miltä tuntuisi liitää 10 metrin korkeudella Marsin pinnasta 19 kilometrin tuntinopeudella", Teddy Tzanetos JPL:stä kommentoi. 

Ingenuityn navigaatiokamera taltioi videon kuvaamalla alaspäin.

Lennolla oli kestoa 161 sekuntia. Julkaistu video on nopeutettu noin viisinkertaiseksi. Nauhoituksen puolivälissä pikkuruinen helikopteri ylittää kivikkoisen alueen.

Ingenuityn kamera on ohjelmoitu aloittamaan kuvaus, kun kopteri saavuttaa yli metrin korkeuden. Laite nousee aluksi 10 metriin, jonka jälkeen se kiihdyttää sivusuunnassa ja saavuttaa matkanopeutensa noin kolmessa sekunnissa. 

Ingenuity on lentänyt Marsissa jo 28 kertaa. Huhtikuun 19. päivänä se vieraili myös laskeutumisjärjestelmänsä jäännöksillä. Kopteri on ylittänyt alkuperäiset tavoitteensa moninkertaisesti.

Perseverance-mönkijän ja Ingenuityn tämänhetkisiä sijainteja voi tarkastella Nasan kartasta.

Toukokuun alussa kopteri kärsi väliaikaisesti tehonpuutteesta, ja yhteys laitteeseen menetettiin muutamaksi päiväksi. Yhteyden palauttamisen jälkeen tiimi arvioi Ingenuityn pystyvän jatkamaan lentoja.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)