Eurooppalaisia kuumönkijöitä testattiin Etnalla
Jähmettyneen laavan ja tuhkan täyttämät autiot maisemat soveltuvat erinomaisesti kuunpinnan verrokkialueeksi. ARCHES-projektissa testattiin vastikään mönkijäkonsepteja Italian Etna-tulivuorella.
"Liikkuvilla robottiryhmillä on tärkeä rooli tulevaisuuden avaruuslennoilla. Toimiessaan erilaisia yksilöitä sisältävinä tiimeinä robotit täydentävät ja tukevat toisiaan erilaisilla kyvyillään ja toimivat ihmiskäsien ja -silmien jatkona", selittää Armin Wedler DLR:stä.
Mukana testeissä oli erilaisia mönkijöitä. Niistä ensimmäinen, LRU1 eli Lightweight Rover Unit 1, tutki eri alueita näytteidenottoa varten. LRU2 puolestaan keräsi näytteitä ja teki spektroskooppisia mittauksia laserin avustuksella.
Mukana oli myös drone-robotti, joka toimi kartoitustehtävissä, sekä tiedustelijamönkijä, joka huolehti myös tiedonsiirron avustamisesta.
Vaikuttaa entistä todennäköisemmältä, että tulevaisuudessa monilla lennoilla viedään samalla kyydillä Kuuhun tai Marsiin useita pienempiä robotteja yksittäisten isojen mönkijöiden sijaan.
Eurooppalaisille mönkijöille oli kova isku, kun ESA-Venäjä-yhteistyöllä tänä vuonna laukaistavaksi suunniteltu ExoMars-kulkija Rosalind Franklin joutui Venäjän hyökkäyksen vuoksi aluksi jäädytetyksi. Myöhemmin yhteistyö lopetettiin kokonaan. Mönkijä laukaistaneen aikaisintaan vuonna 2028, mikäli kumppani löytyy.
Aiheesta lisää DLR (englanniksi)