Eurooppaan avattiin uusi Kuu ja Mars-mönkijöiden testausalue

Robottimönkijöiden suorituskyvyn testaaminen ennalta on tärkeä osa Marsin ja Kuun pinnan tutkimusta. Oberpfaffenhofeniin, lähelle Müncheniä on avattu uusi ulkoilmatestausalue.

"Olen varma, että RMC Kuu-Mars -testausalue antaa vahvan buustin tutkimuslentojen robotiikalle", toteaa Alin Albu-Schäffer.

Albu-Schäffer on Saksan DLR:n robotiikan ja mekatroniikan laitoksen johtaja. "Olen erityisen kiinnostunut näkemään robottien tulevaisuudessa tutkivan paikkoja, jotka ovat tähän mennessä olleet ihmiskunnan ulottumattomissa", hän sanoo.

1500 neliömetrin alueella jäljitellään Marsin ja Kuun pinnan olosuhteita. Alueelle on rakennettu tunneli, kraatteri, erilaisia kukkuloita, kiviä ja hiekkadyynejä.

Alueella on erilaisia maalajeja imitoimassa mönkijöiden liikkuvuuden haasteita muilla taivaankappaleilla.

Eräs asioista, joita uudella ulkokoealueella ei voida tarkkaan testata, on pienemmän painovoiman vaikutus. Joillakin sisätiloissa sijaitsevilla testialueilla sitä on pystytty osittain simuloimaan. Tämä on tapahtunut kattoon sijoitetuilla liikuteltavilla kaapelitelineillä, jotka kantavat osan mönkijän painosta.

Euroopasta löytyy monia muitakin mönkijöiden testauspaikkoja, kuten Italian Torinossa sijaitseva testirata, jolla on koekäytetty esimerkiksi ExoMars-ohjelman Rosalind Franklin -mönkijän prototyyppiä.

Yhdysvalloissa Nasalla on käytössään JPL:ssä legendaarinen Mars Yard, jossa testataan monia Curiosity- ja Perseverance-mönkijän toimintoja niiden teknisillä kaksoiskappaleilla ennen komentojen lähettämistä Marsiin.

Aiheesta lisää DLR (englanniksi)