ESAn luotain täytti 20 vuotta - kerännyt valtavan kuvamosaiikin

Mars Express laukaistiin matkaan 2. kesäkuuta 2003. Päästyään Marsin kiertoradalle eurooppalaisluotain on tehnyt huikean määrän havaintoja ja yllättänyt tiiminsä kestävyydellään.

Euroopan avaruusjärjestö ESA juhlisti 20 vuoden virstanpylvästä perjantaina. Tämä toteutettiin luotaimen suoralla kuvalähetyksellä Marsin kiertoradalta YouTube-kanavalle.

Planeettojen keskinäisestä etäisyydestä johtuen viivettä kuvaushetkestä datan vastaanottoon oli 16 minuuttia 44 sekuntia.

Luotaimen HRSC-kameran tiimi juhlistaa osaltaan syntymäpäivää julkaisemalla valtavan värimosaiikin planeetan pinnasta. 20 metrin erotustarkkuuden kuvadata on määrä jakaa lähiaikoina, kunhan siihen liittyvä tieteellinen tutkimus ilmestyy ensin.

Vaikka ESAn Mars Express ei yllä samaan kuvaustarkkuuteen kuin Nasan MRO-luotain, on sillä eräitä vahvuuksia myös tässä vertailussa. Mars Expressin MARSIS-tutka pitkine antenneineen on mahdollistanut kurkistuksen kilometrien syvyydelle Marsin pinnan alle. Se on paljastanut esimerkiksi viitteitä sulasta vedestä.

Vioiltakaan ei ole vältytty, mutta luotain on selvinnyt kaikesta toimintakykyisenä. Aurinkopaneelien johto-ongelma vei jo alussa parikymmentä prosenttia tehosta, tutka-antenni oli aluksi jumissa, muistiongelmat ovat rajoittaneet toimintaa ja gyroskoopit ovat kuluneet loppuun.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)