Curiosity kuvasi Maan ja Venuksen Marsin iltataivaalla

Nasan on julkaissut 5. kesäkuuta kuvattuja näkymiä Marsin taivaalta. Curiosity ikuisti tuolloin kirkkaina "iltatähtinä" näkyneet Maan ja Venuksen.

Tarkempi taivaskuva näyttää planeetat valopisteinä. Kuva on kahdesta erillisestä valotuksesta yhdistetty laajempi panoraama. Planeetat ovat taivaalla 17 asteen etäisyydellä toisistaan.

Kuvan ottamisen aikaan 5. kesäkuuta Maan magnitudi oli Marsista nähtynä teoreettisesti −1,9 ja Venuksen −2,9. Kaasukehän pöly kuitenkin himmensi molempia selvästi.

Lisäksi taustataivas on vielä hieman vaalea, koska Aurinko oli laskenut 75 minuuttia aiemmin.

"Edes melko kirkkaat tähdet eivät olleet näkyvissä, kun kuva Venuksesta otettiin", selittää Mark Lemmon Curiosityn Mastcam-kameran tiimistä. "Maapallollakin on kirkkaita iltaruskoja suurten tulivuorenpurkausten jälkeen."

Curiosity on aiemmin kuvannut mastokamerallaan Maan ja Kuun sekä myös asteroidivyöhykkeen kappaleita. Tuoreiden kuvien aikaan Marsin kaasukehässä oli kuitenkin huomattavasti enemmän pölyä kuin näissä aiemmissa otoksissa.

Mönkijän mastossa sijaitseva Mastcam koostuu kahdesta eri polttovälillä varustetusta värikamerasta. Suurin osa laajoista Mars-näkymistä on otettu niillä. Yhteensä mönkijästä löytyy 17 eri kameraa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)