Curiosity kuvasi Marsin pinnalta asteroidivyöhykkeen kappaleita

Curiosity-kulkija on ottanut ensimmäisen kerran kuvan asteroidivyöhykkeen kappaleista Marsin pinnalta. 20. huhtikuuta otetussa 12 sekunnin valotuksessa näkyvät kääpiöplaneetta Ceres ja asteroidi Vesta eli asteroidivyöhykkeen suurin ja kolmanneksi suurin kappale.

"Kuvien otto liittyi kokeeseen, jossa selvitettiin Marsin kaasukehän läpinäkyvyyttä. Curiosityn tutkimalla alueella esiintyy tähän vuodenaikaan vesijääpilviä ja utua", kertoo Mark Lemmon kulkijan kameraryhmästä. "Varsinaisina kohteina olivat Marsin kuut. Kuvasimme Deimos-kuuta, kun se oli taivaalla lähellä Cerestä ja Vestaa."

Curiosityn mastossa olevan kameran herkkyyttä rajoittaa ilmaisimen kohina, joten yötaivaalla se erottaa suunnilleen yhtä himmeitä kohteita kuin ihmissilmä. Mars on tällä hetkellä noin 100 miljoonaa kilometriä lähempänä Cerestä ja Vestaa kuin Maa, joten kumpikin erottuisi punaisen planeetan yötaivaalla helposti paljain silmin. Phobos-kuun, Jupiterin ja Saturnuksen kuvat ovat samalta yöltä.

Nasan Dawn-luotain tutki Vestaa yli vuoden ajan 2011-2012 ja on nyt matkalla kohti Cerestä, jota kiertävälle radalle se asettuu keväällä 2015.

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)