Asteroidiluotain saa kaikkien aikojen pienimmän avaruustutkan

Asteroidin sisuksiin kurkistaminen on tärkeää niin tieteen kuin planeettapuolustuksen näkökulmasta. Hera-luotaimen mukana matkaavan nanoluotaimen tutka on nyt saatu valmiiksi.

Euroopan avaruusjärjestö ESAn Hera-luotain on määrä laukaista matkaan vuoden 2024 syksyllä. Sen päämäärä on Didymos ja Dimorphos -asteroidipari.

Didymos-asteroidi on halkaisijaltaan 780 metriä ja sen Dimorphos-asteroidikuu 160 metriä.

Pääluotaimen mukana on kaksi pientä erillisluotainta, Milani ja Juventas. Juventaksen JuRa-tutka hämmästyttää koollaan, sillä se on ennätyksellisen minimaalinen avaruustutka.

"JuRa on pieni, matalataajuuksinen tutka pienkappaleiden tutkimista varten", kertoo Alain Hérique IPAG-instituutista.

"Aivan kuten Rosetta-luotain tutki kohdekomeettaansa, hyödynnämme luotaimen rataa kohdekappaleen ympärillä."

JuRa-tutka on nyt luovutettu ESAlle asennettavaksi Juventas-luotaimeen. Nyt se testataan yhdessä luotaimen muiden järjestelmien kanssa.

Itse laite mahtuu reunaltaan 10-senttisen kuution sisälle, mutta sillä on myös 1,5 metrin pituiset antennit. Tämän kokoluokan avaruusmatkaajaa kutsutaan nanoluotaimeksi.

Riippuen asteroidin koostumuksesta tutka saattaa pystyä mittaamaan jopa 100 metrin syvyyteen sen sisälle.

Nasa törmäytti asteroidikuuhun DART-luotaimen syyskuussa 2022. Hera-luotain matkaa tutkimaan törmäyksen jälkiä sekä mahdollisia muutoksia asteroidikuun radassa. Luotaimen on tarkoitus saapua perille 2026.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)