13 tonnin Mars-luotain putoaa Maan ilmakehään viikonloppuna

Laukaisussaan epäonnistunut venäläinen Mars-luotain Phobos-Grunt putoaa Maata kiertävältä radaltaan lähipäivinä. Todennäköisin putoamisaika on arvioiden perusteella sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Putoamispaikkaa on mahdoton ennustaa edes tuhannen kilometrin tarkkuudella ennen kuin vasta pari tuntia ennen H-hetkeä.

"Luotaimen tankeissa on 11 tonnia hydratsiinia, joka on erittäin myrkyllistä ja tulenarkaa", kertoo Ludger Leushacke Saksan Fraunhofer-instituutista. Hän ei kuitenkaan usko, että polttoainetta päätyy maanpinnalle asti, vaan se palaa ilmakehässä.

Perjantaiaamuna luotain oli radalla, joka kävi matalimmillaan 154 kilometrin ja korkeimmillaan 184 kilometrin korkeudessa maanpinnasta. Vuorokauden kuluessa ratakorkeus putoaa jo useita kilometrejä ja lasku kiihtyy jatkuvasti entisestään.

Suomeen luotaimen ei ole mahdollista pudota, sillä se käy kauimmillaan vain 51,4 asteen päässä päiväntasaajasta.

Todennäköisesti 13 tonnin massaisesta luotaimesta päätyy maanpinnalle satoja kiloja romua. Ainakin luotaimen näytteenpalautuskapselin odotetaan selviytyvän maanpinnalle asti. Phobos-Gruntilla on mukanaan myös pieniä määriä radioaktiivista koboltti-57-isotooppia spektrometrissään, mutta siitä ei ole vaaraa ympäristölle.

Fraunhofer-instituutti kuvasi luotaimen tutkalla muutama päivä sitten. Kuvasta erottuvat ulospäin ojentuvat aurinkopaneelit (tutkakuvan keskiosassa) sekä renkaan muotoinen lisätankki (tutkakuvan alaosassa).

Ranskalainen tähtiharrastaja Thierry Legault onnistui tammikuun alussa kuvaamaan Phobos-Gruntin erityisseurannalla varustetun teleskoopin avulla. Hänen kuvissaan erottuu joitakin yksityiskohtia tuhoon tuomitusta luotaimesta.

T+a:n edellinen nettiuutinen aiheesta

Aiheesta lisää Frauenhofer-instituutti (englanniksi)