Uudet Europa-kuun kuvat prosessoitiin näyttävämmiksi

Jupiterin Europa-kuun halkeamien kirjoma jääpinta on täynnä erikoisia ja kiehtovia yksityiskohtia. Nasa on nyt julkaissut harrastajien prosessoimia Juno-luotaimen kuvia Europasta. 

Nasan Juno-luotain ohitti Europan 29. syyskuuta noin 350 kilometrin etäisyydeltä. Samalla luotaimen JunoCam-kamera pääsi taltioimaan jättiläisplaneetan pintaa.

"Kansalaistieteen tekijät ovat osa maailmanlaajuista voimainponnistusta, joka johtaa sekä tuoreisiin perspektiiveihin että uusiin oivalluksiin", summaa harrastajien osallistumisen Candy Hansen JunoCam-kameran tiimistä.  "Me otamme tämän luovuuden ilolla vastaan."

Oheinen Navaneeth Krishnanin prosessoima zoomaus pintaan hakee samantyyppistä värimaailmaa kuin mihin vanhemmissa Galileo-luotaimen kuvissa on totuttu.

Nasa on julkaissut nyt myös harrastaja Björn Jónssonin kokoaman panoraaman puolittain valaistusta Europasta. Enemmän taiteellisia vapauksia on otettu Kevin Gillin ja Fernando Navarron työstämässä versiossa.

Kuvauksen ja mittausten lisäksi Europa-kuun lähiohitus muutti tarkoituksellisesti luotaimen rataa. Junon kiertoaika Jupiterin ympäri vaihtui 43 vuorokaudesta 38 vuorokauteen. Tämä mahdollistaa aiempaa suuremman määrän lähiohituksia Jupiterista.

Juno-luotaimeen liittyy myös tekninen ongelma, jota Nasa ei pidä esillä. Luotaimen oli alkujaan tarkoitus asettautua 14 vuorokauden ellipsiradalle. Ilmenneen moottoriongelman ja siihen liittyvän riskin vuoksi luotain aluksi jouduttiin jättämään peräti 53 vuorokauden välein Jupiteria kiertävälle radalle.

Vuosien kuluessa rataa on saatu tuotua alemmaksi. Kuitenkin Jupiterin lähiohitusten määrä ja sen vuoksi myös luotaimen tieteelliset tulokset ovat jääneet selvästi pienemmäksi kuin oli alunperin tarkoitus.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)