Juno taltioi näkymän Jupiterin jäiseen Europa-kuuhun

Syyskuun 29. päivänä Juno-luotain viiletti vain 352 kilometrin korkeudelta Europa-kuun pinnasta. Nasa on nyt julkaissut ensimmäisen ohituksessa napatun kuvan.

Kyseessä oli lähin luotainohitus Europasta sitten tammikuun 2000, jolloin Galileo-luotain kävi vain kilometriä lähempänä Europaa kuin Juno nyt.

"Tämä ensimmäinen kuva on vain pieni raapaisu ihmeelliseen tieteeseen, jota on luvassa Junon kaikkien havaintoinstrumenttien datasta pyyhkäistyämme jäisen kuoren yli", selittää Junon päätutkija Scott Bolton.

Europa on yksi aurinkokunnan mielenkiintoisimmista tutkimuskohteista Maan ulkopuolisen elämän etsinnälle. Vain hieman omaa Kuutamme pienempää Europaa arvioidaan peittävän 15–50 kilometriä paksu jääkuori, jonka alla on satoja kilometrejä syvä pinnanalainen sula valtameri.

Juno ei ole varsinaisiin kuvaushavaintoihin tarkoitettu luotain. Sen JunoCam-kamera on pienikokoinen lisävaruste Jupiterin sisuksiin ja magneettikenttään erikoistuneessa luotaimessa. Jupiteria on viimeksi tutkittu sen kiertoradalta kuvaukseen erikoistuneella luotaimella, kun Galileo kiersi planeettaa vuosina 1995–2003.

Galileo-luotain edusti 1980-luvun alun teknologiaa. Jupiterin kuiden tutkimuksessa otetaan valtava harppaus, kun Jupiterin kiertoradalle saapuvat Nasan Europa Clipper vuonna 2030 ja ESAn Juice vuonna 2031.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)