Titanista löydetty aine voisi muodostaa solukalvoja

Saturnuksen kuu Titan on paljastumassa yhä kiinnostavammaksi elämän kannalta. Sen kaasukehästä on löydetty akryylinitriiliä, joka saattaa kyetä muodostamaan solua ympäröivän kalvon.

"Havainto tästä astrobiologisesti oleellisesta kemikaalista on jännittävä tieteentekijöille, jotka ovat innokkaita määrittämään, voisiko elämää voisi kehittyä Titanin kaltaisissa jäisissä maailmoissa", sanoo Martin Cordiner Goddardista.

Maassa eliöiden vetisiä soluja ympäröi ohut lipidikalvo, mutta sama rakenne ei toimi Titanin −180 asteen lämpötilassa ja metaanijärvien maailmassa.

Vuonna 2015 tutkijat ehdottivat muovien valmistuksessa käytettävää akryylinitriiliä Titanin mahdollisen elämän solukavojen rakennusaineeksi. Kemikaali saattaisi kuun oloissa muodostaa mikroskooppisia palloja, jotka olisivat riittävän kestäviä ja joustavia solun toiminnalle.

Nasan Goddard-avaruuslentokeskuksen astronomien ALMA-teleskoopilla tekemä havainto suurista määristä akryylinitriiliä Titanin kaasukehässä on nyt antanut lisäpontta näille pohdinnoille. Aineen pitoisuuden arvioidaan olevan suurimmillaan noin 200 kilometrin korkeudella kuun pinnasta, mistä se voi laskeutua alemmas, tiivistyä ja sataa maahan.

Tutkijat laskivat, että Titanin toiseksi suurimmassa järvessä Ligeia Maressa akryylinitriilipalloja voisi olla 10 miljoonaa millilitrassa. Vastaavassa määrässä vettä on maapallon merien ranta-alueilla noin miljoona bakteeria.

Äskettäin Titanista julkistettiin löydetyn myös hiiliketjuja, joilla on niin ikään merkitystä kuun elämän mahdollisuuksien pohdinnoissa. 

Aiheesta lisää Nasa Goddard Space Flight Center (englanniksi)