Titan-kuun järvissä nähtiin aaltoja

Tähtitieteilijät uskovat nähneensä ensimmäistä kertaa maapallon ulkopuolella lainehtivia aaltoja. Aallot löytyivät Saturnuksen kuusta Titanista.

Maapallon meriin verrattuna kyseessä on todella vaatimattomista laineista. Laskujen mukaan aallot ovat vain 1,5 senttimetriä korkeita ja ne etenevät noin 2,5 kilometrin tuntinopeudella. Niitä löydettiin kolmesta eri Titanin järvestä.

Titan on maapallon lisäksi ainoa paikka aurinkokunnassamme, jonka pinnalla velloo järviä. Vuodenaikojen vaihtumiseen liittyvien tuulien uskotaan muodostaneen aallot. Pienuudestaan huolimatta ne todistavat, että Titan on aktiivinen ympäristö.

Veden sijaan Titanin järvet koostuvat nestemäisestä metaanista ja etaanista, jotka ovat nesteenä kuun jäätävässä -180 celsiusasteen lämpötilassa.

Titan on aurinkokunnan toiseksi suurin kuu ja kookkaampi kuin esimerkiksi planeetta Merkurius. Titanin järvien arvellaan oleva peräti 200 metriä syviä. Niitä löytyy lähinnä kuun pohjoisilta osilta.

Titanista on aiemminkin väitetty löytyneen aaltoja. Tällä viikolla Yhdysvaltojen geofysiikan liiton kokouksessa San Franciscossa esitetyt todisteet ovat kuitenkin selvästi edellistä tutkimusta vahvempia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Aiempi uutinen Titanin aalloista