Saturnuksen Titan-kuun metaanimerissä vellovat aallot

Tutkijat ovat selvittäneet Cassini-luotaimen välittämien kuvien perusteella, että Titan-kuun metaanimerissä esiintyy aaltoja. Titanin meret ovat keskittyneet suurelta osin kuun pohjoisille napaseuduille.

Saturnusta kiertävä Cassini-luotain ohitti Titanin pohjoisnavan heinäkuussa 2012 ja kuvasi Punga Mare -nimisen metaanimeren pinnasta heijastunutta auringonvaloa. Matemaattisen mallinnuksen mukaan valon ominaisuudet kertovat sen syntyneen heijastumalla nestemäisen metaanin pinnalla olevista aalloista.

"Olemme löytäneet ensimmäiset maapallon ulkopuolella esiintyvät aallot", kertoi Jason Barnes Teksasissa pidetyssä tiedekonferenssissa.

Aallot ovat hyvin loivia ja matalia, sillä niiden kaltevuuskulma on vain kuusi astetta ja korkeus noin kaksi senttimetriä. Barnesin johtama ryhmä laski, että tällaisten aaltojen syntyyn vaadittava tuulen nopeus on ainoastaan 0,75 metriä sekunnissa.

Tuulten odotetaan kuitenkin voimistuvan ja aaltoilun kasvavan, kun Titanin pohjoisella pallonpuoliskolla on vuonna 2017 kesäpäivänseisaus. Samalla pilvisyys lisääntyy, jolloin on odotettavissa metaanisateita. Titanin vuodenajat vaihtelevat 30 vuoden jaksoissa.

Löydöstä kerrottiin Lunar and Planetary Science Conferencen julkaisussa ja siitä uutisoi BBC.