Suuri, pitkäikäinen auringonpilkku pitää revontulien mahdollisuuden koholla
Auringonpilkku AR11990 on osoittautunut harvinaisen aktiiviseksi ja pitkäikäiseksi.
Sama auringonpilkku on havaittavissa nyt peräti kolmannella 27 vuorokautta kestävällä kierroksellaan Auringon ympäri. Suurin osa auringonpilkuista pysyy näkyvissä vain muutamien viikkojen ajan.
Pilkun alueella on tapahtunut jo kaksi voimakkaimpaan eli X-luokkaan kuuluvaa flare-purkausta. Tämän vuoden voimakkain flare-purkaus ja samalla yksi meneillään olevan Auringon aktiivisuusmaksimin suurimmista tapahtui pilkun alueelta 25. helmikuuta.
Flare-purkaukseen liittyi myös koronan massapurkaus, joka lennätti avaruuteen runsaasti varautuneita hiukkasia. Purkaus suuntautui enimmäkseen Maan ohi, mutta aiheutti silti revontulimyrskyn viime torstai-iltana.
Kyseisenä 27.-28.2. välisenä yönä revontulia havaittiin aina Brittein saarilla asti. Suurin osa Suomesta oli pilvessä. Lähinnä Savonlinnan ja Joensuun suunnalla oli selkeämpää ja siellä nähtiin upea revontulinäytelmä, josta saapui havaintoja Ursan Taivaanvahti-palveluun.
On mahdollista, että rajuimman eli X-luokan flare-purkauksia sattuu vielä tämän viikon aikana. Sunnuntai-iltana avaruussäätä ennustava Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA piti todennäköisyyttä sellaiselle kolmen vuorokauden kuluessa 30 prosentissa ja heikommalle M-luokan purkaukselle 70 prosentissa.
AR11990:n lisäksi myös sen viereen syntynyt kolmen suurehkon auringonpilkun alue AR11991 on osoittanut kovaa aktiivisuutta. Pilkkuryhmät ovat suuntautuneina Maan puolelle Aurinkoa lähipäivinä. Tuoreet tiedot ennusteista saa esimerkiksi Spaceweather.com-sivustolta.
Auringon aktiivisuudessa eletään tällä hetkellä vielä huippuaikaa. Viime kuukausien pilkkuluvut ovat olleet suunnilleen yhtä korkeita kuin meneillään olevan maksimin ensimmäisessä piikissä kaksi vuotta sitten.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)