Marsin maanalaiset järvet saattavat olla kiinteää ainetta

Marsin etelänapa-alueen mahdollisille pinnanalaisille järville on tuoreessa tutkimuksessa esitetty vähemmän vetisiä vaihtoehtoja. Kyse voi olla esimerkiksi savesta tai metallipitoisista mineraaleista.

Mars Express -luotaimen MARSIS-radiotutka on havainnut runsaasti kirkkaita heijastuksia Marsin etelänavan alta. Eräiden tulkintojen mukaan nämä ovat merkkejä nestemäisen veden järvistä, sillä vesi heijastaa voimakkaasti radioaaltoja.

Tämä on kuitenkin kyseenalainen selitys, sillä Marsin etelänavan alla on todennäköisesti liian kylmää nestemäiselle vedelle.

"Tiimimme halusi ottaa askeleen taaksepäin ja kysyä, josko on olemassa muita materiaaleja, jotka voivat aiheuttaa nämä kirkkaat heijastukset", sanoo Carver J. Bierson Arizonan osavaltion yliopistosta.

Aiemmissa analyyseissä oli keskitytty pääasiassa materiaalin sähköisiin ominaisuuksiin. Ne vaikuttavat heijastuneiden aaltojen voimakkuuteen.

"Tämä valinta johti aiemmat tutkijat johtopäätökseen, että nestemäinen vesi on kaikkein järkevin selitys", sanoo Nathaniel Putzig Planetary Science -instituutista.

Käsillä olevassa paperissa kuitenkin todettiin, että jos asiaa tarkastellaan materiaalin sähkönjohtavuuden näkökulmasta, useanlaiset materiaalit voivat selittää heijastukset. Näihin kuuluvat savet, metalleja sisältävät mineraalit ja suolainen jää.

"Ei ole tarpeen turvautua nestemäiseen veteen napajäätikön pohjalla", sanoo Putzig. "Johtavuus voi olla tärkeä tekijä joillekin mineraaleille ja siten sellaiset materiaalit voivat tarjota kelvollisen vaihtoehdon datan selittämiseen".

Aiheesta lisää Planetary Science -instituutti (englanniksi)