Saturnuksen renkaat aaltoilevat pienkuiden heiluttamina

Nasa on julkaissut tuoreita Cassini-luotaimen kuvia Satunuksen renkaisiin syntyneistä aalloista. Ne aiheutuvat renkaiden sisässä kiertävän pienen kuun painovoimasta.

Oheisessa kuvassa on 8 kilometrin kokoisen Daphnis-kuun aikaansaamia aaltoja Saturnuksen renkaisiin.

Kuu on raivannut itselleen 42 kilometriä leveän Keelerin jaoksi kutsutun alueen renkaiden keskelle. Jaon alue on leveämpi kuin miltä se tässä otoksessa näyttää johtuen Cassinin kuvaussuunnasta.

"Koska luotaimen rata vie sen nyt läheltä päärenkaita, Cassini käy lähellä myös renkaiden sisässä olevia pieniä kuita", selittää Emily Lakdawalla Planetary Societyn blogissa.

"A-renkaan kaukoreunalla sijaitsevat Pan ja Daphnis, F-renkaan reunoilla sijaitseva Prometheus ja Pandora sekä Janus ja Epimetheus A-renkaan ulkopuolella", Lakdawalla listaa. 

Lakdawalla on julkaissut myös toisen raakakuvista työstetyn kuvan, jota Nasa ei ole vielä ehtinyt käsitellä. Pienkuiden aiheuttamista aalloista on otettu myös aiemmin näyttäviä kuvia.

Cassini-luotain on nyt radalla, joka vie sen hieman renkaiden ulkopuolelle. Huhtikuussa luotain siirtyy radalle, jolla se viistää planeetan kaasukerroksia. Lopulta Cassini törmäytetään Saturnukseen syyskuussa.

Saturnuksen renkaat koostuvat pienistä, enimmäkseen vain muutaman metrin kokoisista jäisistä kappaleista. Renkaiden paksuus on tyypillisesti vain kymmeniä metrejä, vaikka renkaiden pääosat ovat leveydeltään yli 70 000 kilometriä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)