Taiteilijan näkemys oletetusta aurinkokunnan yhdeksännestä planeetasta kaukana Neptunuksen radan tuolla puolen. Kuva Caltech / R. Hurt (IPAC)

Nasa otti kantaa aurinkokunnan uuden planeetan olemassaoloon

Viime viikolla tutkijat esittivät todisteita, joiden perusteella aurinkokunnassa näyttäisi olevan vielä tuntematon yhdeksäs planeetta. Yhdysvaltain avaruusjärjestön Nasan julkaisemalla tuoreella videolla planeettatutkimuksen johtaja Jim Green on toiveikas ja erittäin innoissaan uusista tuloksista.

"En voisi olla enempää mielissäni siitä, mitä on tapahtumassa. Kyse on prosessin aloittamisesta, joka voi johtaa jännittävään tulokseen", Green kertoo.

"Uutta planeettaa ei silti ole vielä havaittu. On liian aikaista sanoa, onko niin kutsuttu planeetta X olemassa", Green painottaa. "Mitä todella olemme nähneet, on varhainen mallinnus, joka perustuu rajallisiin havaintoihin."

Greenin mukaan on äärimmäisen jännittävää päästä näkemään, mihin tieteellinen jännitysnäytelmä lopulta johtaa.

"Meille on tärkeää jatkaa tätä työtä, ja tulemme tekemään sen", Green lupaa. "Jos planeetta X on olemassa, löydämme sen yhdessä. Muussa tapauksessa kehitämme vaihtoehtoisen selityksen tähän mennessä saaduille havainnoille."

Tähtitieteilijöiden mukaan planeetta olisi löydettävissä olemassa olevilla suurilla havaintolaitteilla, kuten Havaijilla sijaitsevalla Subaru-teleskoopilla. Koska mahdollisen planeetan tarkkaa paikkaa ei tiedetä, taivaan haravoimiseen kuluisi noin 50 havaintoyötä (aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 2/2016).

Aiempi uutinen aiheesta

Video (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto