Mitä tapahtuisi, jos aurinkokunnassa olisi supermaapallo?

Supermaapallot ovat erittäin yleinen planeettatyyppi, mutta ne puuttuvat täysin aurinkokunnastamme. Stephen Kanen mukaan tämä saattoi tehdä oman olemassaolomme mahdolliseksi.

Aiemmin tällä viikolla kerroimme, että muut planeettakunnat eivät yleensä ole omamme kaltaisia.

Esimerkiksi maapalloa selvästi suuremmat kiviplaneetat eli supermaapallot ovat hyvin yleisiä planeettojen joukossa. Silti aurinkokunnassamme ei ole yhtään supermaapalloa.

Kalifornian yliopistossa työskentelevä Stephen Kane päätti selvittää, mitä olisi tapahtunut, jos aurinkokuntaan olisi aikoinaan muodostunut supermaapallo.

Kane teki tuhansia erilaisia tietokonesimulaatioita, joissa hän sijoitti 1–10 maapallon massaisen planeetan eri kohtiin Marsin ja Jupiterin väliselle alueelle. Simulaatioissa tarkasteltiin planeettojen ratoja kymmenen miljoonan vuoden ajan.

Esimerkiksi seitsemän maapallon massainen kappale sijoitettuna suhteellisen lähelle sisäplaneettoja aiheutti Merkuriuksen, Venuksen, Maan ja Marsin poistumisen aurinkokunnasta simulaation aikana.

Jos sama kappale sijoitettiin hieman kauemmas Auringosta eli lähemmäs Jupiteria, lopputuloksena oli supermaapallon joutuminen ulosheitetyksi. Lisäksi aurinkokunnan muiden planeettojen radat muuttuivat merkittävästi.

Kanen mielestä supermaapallon olemassaolo olisi saattanut muuttaa maapallon radan erittäin soikeaksi. Tällöin kotiplaneettamme kokisi jatkuvasti niin suuria ilmastonmuutoksia ja lämpötilan vaihteluita, ettei elämällä ehkä olisi ollut mahdollisuuksia.

"Tuloksemme paljastavat nykyisen planeettajärjestelmämme dynaamisen haurauden", Kane uskoo.

Nyt esiteltyä tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)