Marsin kaasukehästä löytyi rautaa

Nasan MAVEN-luotain on havainnut merkkejä rautaioneista korkealla Marsin kaasukehässä. Ionosfäärissä olevan raudan arvioidaan olevan peräisin mikrometeoroideista.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun pysyvää metalli-ionien esiintymistä havaitaan muun planeetan kuin maapallon kaasukehästä.

"Metalli-ioneilla on pitkä elinaika. Ne kuljettuvat kauas alkuperäisalueiltaan sekä neutraalien tuulien että sähkökenttien vaikutuksesta", kuvailee Joseph Grebowsky Nasan Goddardin avaruuslentokeskuskesta. "Tämän vuoksi niitä voidaan käyttää ionosfäärin liikkeiden tutkimiseen samalla tavoin kuin ilmaan heitetyt puunlehdet näyttävät, mistä päin tuulee."

Marsiin osuu jatkuvasti mikrometeoroideja aivan kuten maapalloonkin. Marsilla ei kuitenkaan ole samanlaista voimakasta ja kattavaa magneettikenttää kuin maapallolla, vaan ainoastaan paikallisia heikkoja magneettikenttiä.

Maapallon ympärillä rautaionien jakauma muodostaa kerroksia. Tällaisia kerroksia havaittiin Marsissakin magneettikentän omaavilla alueilla.

Toistaiseksi ei vielä olla varmoja, vaikuttavatko metalli-ionit korkealla esiintyvien pilvien muodostumiseen. Jatkotutkimus saattaa antaa lisätietoa asiasta.

MAVENin päätehtävänä on selvittää, miten Mars on menettänyt kaasukehänsä. Maaliskuussa julkaistujen havaintojen mukaan suurin osa muinaisesta kaasukehästä on karannut avaruuteen.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)