MAVEN-luotain selvitti miten Marsin kaasukehä karkasi avaruuteen

Nasan MAVEN-luotain on paljastanut, kuinka Marsin muinainen kaasukehä katosi. Tulosten perusteella syypäitä olivat aurinkotuuli ja säteily.

"Olemme päätelleet, että suurin osa Marsin kaasukehässä koskaan olleesta kaasusta on karannut avaruuteen", toteaa Bruce Jakosky LASP-laboratoriosta. "Tutkimusryhmä teki tämän päätelmän tuoreimmista mittaustuloksista. Ne paljastavat, että 65 prosenttia kaasukehässä olleesta argonista on kadonnut avaruuteen."

Tutkijat ovat jo pitkään epäilleet aurinkotuulta ja säteilyä Marsin kaasukehän häviämisestä. Kaasukehän katoamiseen voi silti vaikuttaa useampikin tekijä. Esimerkiksi kemiallisten reaktioiden myötä osa kaasukehästä on voinut sitoutua planeetan pinnalla kiviin.

Argon on jalokaasu, joten se ei reagoi kemiallisesti. Siksi argon on voinut poistua Marsin kaasukehästä vain aurinkotuulen avustamana.

Argonin tarjoamien tulosten avulla tutkijat pystyivät päättelemään, miten sama ilmiö on vaikuttanut muihin kaasukehän aineisiin. Ainakin hiilidioksidista suurin osa on karannut samalla tavalla avaruuteen aurinkotuulen takia.

Aiheesta lisää Coloradon yliopisto (englanniksi)