Kuunäytteiden analyysissa löytyi vetyä – hyvä uutinen Kuun luonnonvarojen kannalta

Aurinkotuulen mukanaan tuoma vety on yksi tärkeistä tarveaineista tulevaisuuden avaruustoiminnalle. Merkkejä tällaisesta vedystä on nyt löydetty ensi kertaa Kuun pinnalta tuodusta näytteestä.

"Vedyllä on potentiaalia luonnonvaraksi, jota voidaan käyttää suoraan Kuun pinnalla sitten kun siellä on säännöllisiä tai pysyviä tukikohtia", selittää Katherine Burgess NRL:stä.

"Luonnonvarojen paikallistaminen ja niiden keräämisen ymmärtäminen ennen Kuuhun pääsyä tulee olemaan äärimmäisen arvokasta avaruustutkimukselle", hän jatkaa.

Apollo-lennoilla tuotujen näytteiden analyysi on edelleen käynnissä ja mittausmenetelmien kehittyessä yhtä tarkemmat havainnot ovat mahdollisia. Osa näytteistä on jopa säilötty vielä nykyäänkin avaamattomiin pakkauksiin. Näitä näytteitä on avattu toisinaan vuosien varrella eri tutkimusryhmien toimesta.

Vaikka vesijäätä pidetään Kuun arvokkaimpana luonnonvarana, myös aurinkotuulen tuoma vety ja helium saattavat löytää käyttökohteita. Koska Kuulla ei ole juuri ollenkaan kaasukehää, pystyvät kevyetkin alkuaineet hautautumaan sen pintahiekkaan. Vedyn keräämiseen liittyy kuitenkin teknisiä haasteita.

Lisää Kuun, Marsin ja asteroidien kaivannaisista kerrotaan ensi viikolla ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä (8/2023).

Aiheesta lisää U.S. Naval Research Laboratory (englanniksi)