Nasa ja ESA valmistautuvat avaamaan lähes 50 vuotta säilytetyn paketin

Apollo-lennoilta tuotiin Maahan yhteensä 382 kiloa kuunäytteitä, joista osa jätettiin avaamatta. Yksi sinetöidyistä ja tyhjiössä säilytetyistä näytteistä avataan lähiviikkoina.

Euroopan avaruusjärjestö on innoissaan päästessään osallistumaan operaatioon ja analyysiin yhdessä Nasan kanssa. Kyse on melkoisesta joulupaketista. 

Francesca McDonald ESAsta nostaa esille, että Apollo-aikakauden jälkeen on saavutettu monia teknisiä edistysaskeleita.  "Näytteiden avaaminen ja analysointi voi mahdollistaa uusia tieteellisiä löytöjä Kuusta", hän sanoo.

Astronautti Gene Cernan keräsi Apollo 17 -lennolla 70 senttimetriä pitkän näytesylinterin. Sen yläosassa oli jo aiemmin avattu 430 gramman näyte. 

Sylinterin yhä avaamaton aarre on näyte, jonka massa on 809 grammaa. Euroopan avaruusjärjestö on valmistanut työkalun, jota käytetään hienovaraisena "purkinavaajana" arvokkaalle sisällölle.

Tutkijoita kiinnostaa etenkin näytteen pölyn seassa olevan kaasun tarkka analysointi. Siinä arvioidaan olevan ainakin vetyä sekä heliumia ja muita jalokaasuja.

Operaatio on samalla harjoitusta lähivuosina Kuun etelänavan alueelta haettaville näytteille, joissa tutkijoita kiinnostaa etenkin veden esiintyminen.

Vesi on Kuun lähitulevaisuuden tärkein luonnonvara. Siitä pystyttäisiin valmistamaan sekä rakettien ajoaineita että tulevaisuuden kuusiirtokunnan astronauttien tarvitsemia hyödykkeitä.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)