Dawn-luotaimen kuvista ja korkeusmittauksista koostettu perspektiivikuva Ahuna Mons -vuoresta Ceres-kääpiöplaneetan pinnalla. Kuva Nasa / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

Cereksen vuoren syntytapa kiehtoo tutkijoita

Cereksen pinnalla sijaitseva Ahuna Mons -vuori on noussut yhdeksi kääpiöplaneetan kiinnostavimmista kohteista. Dawn-luotain on ollut nyt vuoden Cereksen kiertoradalla ja parhaillaan se viimeistelee kartoitusta 35 metrin erotuskyvyllä.

"Kukaan ei odottanut Cerekseltä löytyvän vuorta, ei ainakaan Ahuna Monsin kaltaista", kuvailee Dawnin päätutkija Chris Russel Kalifornian yliopistosta. "Meillä ei vieläkään ole tyydyttävää selitystä, miten se on muodostunut."

Ahuna Mons kohoaa noin 4–5 kilometrin korkeuteen ympäröivän alueen yläpuolelle. Vuori on noin 20 kilometriä halkaisijaltaan. Cereksen pinnalta ei ole löydetty mitään sitä vastaavaa.

Kaikista mielenkiintoisimpana Cereksen yksityiskohdista pidetään Occator-kraatterin vaaleita pilkkuja, jotka koostuvat joulukuussa julkaistun tutkimuksen mukaan suoloista. Pilkut heijastavat auringonvaloa paljon ympäröivää maisemaa paremmin ja näyttävät siksi hehkuvan valoa. Cereksen pilkuista ja yksityiskohdista voit lukea uusimmasta Tähdet ja avaruus -lehdestä (2/2016).

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto