Kääpiöplaneetan kirkkaat pilkut kuvattiin hämmästyttävän tarkasti

Cereksen pinnalta löydettiin alkuvuodesta erikoisia kirkkaita täpliä. Kääpiöplaneettaa tutkiva Dawn-luotain on nyt ottanut tähän mennessä tarkimmat kuvat näistä kiinnostavista rakenteista.

Yllä olevassa kuvassa komeilee Cereksessä sijaitseva törmäyskraatteri Occator. Kirkkaat kohdat ovat melko varmasti pinnan alta esille tullutta vesijäätä tai suolaa. Miten vesi tai suola on tarkalleen ottaen päätynyt pinnalle, on silti vielä mysteeri.

Erään teorian mukaan kyse olisi jäätulivuoresta ja purkausaukoista. Tähän viittaavat esimerkiksi oletettua purkausaukkoa kiertävät halkemat. Ne ovat voineet syntyä, jos kääpiöplaneetan pinta on vajonnut purkautuneen jään vapauttamaan tyhjään tilaan.

Toisen teorian mukaan syypäänä olisi myöhemmin tapahtunut pienempi meteoriitin törmäys. Valkoinen alue sijaitsee kuitenkin juuri keskellä Occator-kraatteria. Koska törmäykset ovat satunnaisia tapahtumia, on tarkalleen samaan kohtaan iskeytyminen täysin mahdollista, vaikkakin epätodennäköistä.

Kyseessä saattaa olla myös jokin muu mekanismi. Selvää on kuitenkin se, että vesi tai suola on tullut pinnalle geologisesti katsottuna varsin hiljattain. Occatorin kraatteri on syntynyt arviolta tuhansia tai miljoonia vuosia sitten.

Katso suurempi kuva

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)