Maailman kuivimman paikan näytteet antavat toivoa Marsin elinkelpoisuudesta

Chilen Atacaman aavikko on olosuhteiltaan niin lähellä Marsia kuin maapallon pinnalta löytyy. Cornellin yliopiston tutkijat analysoivat Atacamalta kaivettuja näytteitä.

Vain 30 senttimetriä erittäin kuivan pinnan alta löytyi kostean saven kerros.

"Savikerrokset ovat mikrobien asuttamia", sanoo tutkimukseen osallistunut Alberto Fairén. "Jotain vastaavaa on saattanut olla myös Marsissa miljardeja vuosia sitten tai voi olla vieläkin meneillään."

Analyysissä paljastui vähintään kolmekymmentä suolaisissa ympäristöissä viihtyvän lajin bakteeria ja arkeonia. Mikäli Marsissa on joskus ollut elämää, tutkijat uskovat että sen jäljet voivat vieläkin olla havaittavissa.

Vaikka olosuhteet punaisen planeetan pinnalla ovat elämän esiintymiselle vihamieliset, voi pinnan alla esiintyä suolaista nestemäistä vettä ainakin paikoitellen. Etenkin pinnanalaisen ympäristön elinkelpoisuudesta on spekuloitu paljon.

Marsiin matkalla oleva ja sinne helmikuussa laskeutuva Perseverance-mönkijä tulee etsimään merkkejä mikrobitason elämästä tarkemmin kuin mikään laskeutuja aiemmin.

Vuodelle 2022 suunniteltu ESAn ja Venäjän Rosalind Franklin -mönkijä pystyy puolestaan poraamaan näytteitä 2-3 metrin syvyydestä.

Aiheesta lisää University of Cornell (englanniksi)