Planeetan "sisäänajopommitus" voi olla tärkeä elämän kehitykselle

Jokainen aurinkokunnan kiinteä kappale on jatkuvasti toisten kappaleiden törmäysten kohteena. Kuun rakennetta käsittelevä luotaindata valottaa myös varhaisen elämän selviytymistä maapallolla.

Nasan GRAIL-luotainpari tutki Kuuta vuosina 2011–2012 ja teki painovoimamittauksia sen sisärakenteesta. Tulosten mukaan Kuun kuorikerros on huokoinen hyvin syvälle asti.

Tutkijaryhmän simulaatioiden mukaan 100–1 000 kilometrin kokoisia törmäysaltaita tuottavat asteroidien osumat pystyvät selittämään huokoisuuden.

Myös Maa on ollut vastaavan asteroidipommituksen kohteena, vaikka suurin osa törmäysaltaista onkin kadonnut näkyvistä pinnan uudistuessa. Tutkimus avaa näkymiä myös Maan kehitykseen sekä varhaisen elämän selviytymiseen.

"Välillä tapahtui suuria törmäyksiä, jotka olisivat sterilisoineet koko planeetan ja kiehuttaneet valtameret", selittää Sean Wiggins Purduen yliopistosta.

"Mikäli elämä kuitenkin pystyi sinnittelemään onteloissa ja halkeamissa sadan metrin tai jopa kilometrien syvyydessä, se selviytyi", Wiggins jatkaa.

Asteroiditörmäyksien on aiemminkin esitetty olevan hyödyllisiä elämän kehitykselle. Vuonna 2016 ilmestynyt tutkimus pitää törmäysten Marsiin luomia lämpimän veden verkostoja mikrobeille suosiollisina alueina.

Aiheesta lisää Purduen yliopisto (englanniksi)