Aurinkokunnan jäämaailmojen elämän etsintä ottaa harppauksen eteenpäin
Jupiterin Europa ja Saturnuksen Enceladus -kuut ovat kiinnostavimpia paikkoja etsiä elämää aurinkokunnasta. Teknologian kehittyminen tekee etsinnän entistä mahdollisemmaksi.
"Ensimmäistä kertaa olemme osoittaneet, että edes pieni osa soluaineksesta pystyttäisiin tunnistamaan luotaimen kyytiin mahtuvalla massaspektrometrillä", kertoo Fabian Klenner Washingtonin yliopistosta.
"Tuloksemme antavat meille luottamusta, että käyttämällä valmisteilla olevia laitteita pystymme vihdoin havaitsemaan Maan elämää muistuttavia elämänmuotoja, joiden enenevässä määrin uskomme voivan esiintyä valtamerikuissa."
Tutkimuksessa keskityttiin Alaskan vesissä esiintyvän Sphingopyxis alaskensis -bakteerin analysoimiseen. Sphingopyxis alaskensis on niin pieni kooltaan, että se mahtuisi Europasta tai Enceladuksesta avaruuteen purkautuvan vesisuihkun jääkiteen sisään.
Nyt saatujen tulosten mukaan kyseisen bakteerin havaitseminen olisi mahdollista.
Nasan tänä vuonna laukaistavaksi suunniteltu Europa Clipper -luotain sisältää instrumentteja Europa-kuun tutkimiseksi. Elämän etsinnän kannalta niistä mielenkiintoisin on Nasan SUDA-instrumentti.
Jupiterin kuiden tutkimus ottaa valtavan askeleen eteenpäin vuosina 2030 ja 2031, kun Nasan Europa Clipper ja Euroopan avaruusjärjestön Juice saapuvat Jupiterin kiertoradalle. Myös laskeutujaluotaimia on ehdotettu, mutta sellaiset eivät toistaiseksi ole saaneet rahoitusta.
Aiheesta lisää University of Washington (englanniksi)