Ilmestymispäivä 10.7.2015

44. vuosikerta - 5/2015

Kääpiöplaneetta paljastaa kasvonsa
Nasan New Horizonsista tulee ensimmäinen Pluton luona vieraillut tutkimusluotain, kun se ohittaa kääpiöplaneetan heinäkuun puolivälissä. Mikko Suominen haastatteli aluksen päätutkijaa Alan Sterniä.

Tapahtumahorisontti muuttuu tarusta todeksi
Aito valokuva supermassiivisen mustan aukon tapahtumahorisontista saattaa olla käsissämme kahden vuoden kuluessa. ”Tavoitteemme on kohdistaa katseemme kaikkeuden äärimmäiseen paikkaan, johon meillä ei ennen ole ollut pääsyä”, Shep Doeleman sanoo.

Maan kaksonen kertoo tulevaisuutemme
Lähitulevaisuudessa löydettävät elinkelpoiset eksot eivät tule olemaan ollenkaan samanlaisia kuin nykypäivän maapallo. ”Niillä on keskimäärin vanhempi eliökehä kuin kotiplaneetallamme”, uskoo Jack O’Malley-James.

Aalto-1 on jo lähes valmis avaruuteen
Suomen ensimmäinen satelliitti on tarkoitus laukaista Maan kiertoradalle tämän vuoden lopulla. Luotaimen spektrometrillä voidaan tutkia kasvillisuutta, geologiaa, merten kasveja ja koralliriuttoja. Mukana on myös suomalaisten kehittämä plasmajarru.

Valon ja varjon teatterit

Auringon kierto on määrännyt monien historiallisten rakennusten suunnan. Marianna Ridderstad esittelee tärkeimpiä eurooppalaisia arkeoastronomisia kohteita ja niiden suuntauksia uusimpien tutkimusten valossa.

Liity jäseneksi, saat Tähdet ja avaruus -lehden jäsenetuna

Liity jäseneksi