ESA rakentaa huoltomoduulin Nasan alukseen

Nasa on tilannut Euroopan avaruusjärjestöltä ESAlta Orion-aluksen huoltomoduulin. Näin järjestöjen välillä käynnistyy uudenlainen yhteistyö miehitettyjen avaruusalusten parissa.

Huoltomoduuli perustuu pitkälti ESAn ATV-rahtialukseen, jolla on kuljetettu kolmesti tavaraa Kansainväliselle avaruusasemalle.

Orion-alus koostuu kolmesta pääosasta: miehistömoduulista, huoltomoduulista sekä pelastustornista. Miehistömoduulin ensimmäinen koelennätys on määrä tehdä ensi vuonna.

Nasa on julkaissut animaation, jossa esitetään ensimmäinen kokonaisen Orion-aluksen koelento vuonna 2017. Kuun kiertävän lennon on määrä olla miehittämätön, mutta sitä seuraavalle lennolle tulee jo neljän hengen miehistö.

Vuonna 2017 valmistuvan huoltomoduulin toimittaminen kattaa ESAn osuutta Kansainvälisen avaruusaseman kuluista. Järjestöt eivät ole sitoutuneet yhteistyöhön testilennon jälkeen. Mikäli projekti sujuu hyvin, ESA saattaa saada valmistettavakseen myös tulevat huoltomoduulit.

Nasa on suunnitellut Orionin pitkäkestoisia avaruuslentoja varten Lockheed Martin -yhtiön avustuksella. Aluksen on määrä käyttää kehitteillä olevaa SLS-kantorakettia. Sen sijaan lyhytkestoisemmat kiertoratalennot avaruusasemalle Nasa aikoo ulkoistaa SpaceX-, Boeing- ja Sierra Nevada -yhtiöille.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)

Aiempi uutinen ESAn yhteistyötarjouksesta